HDZ o prekrajanju izbornih jedinica: Ima dovoljno vremena do jeseni da nađemo rješenje

Foto: Index, Biljana Gaurina/Cropix

"MISLIM da je takvu odluku donio i Ustavni sud jer je bila razlika u pojedinim izbornim jedinicama. Ne smije biti promjena više od pet posto u izbornim jedinicama odnosno koliko treba glasova pojedinom zastupniku da uđe u Sabor", rekao je danas predsjednik Sabora Luka Bebić pokušavajući pojasniti kako se promjene izbornih jedinica rade da bi se izjednačila razlika u glasovima potrebnim kandidatima za ulazak u Sabor. 

Odluka ili mišljenje?

"Jednostavno moramo provodit odluke Ustavnog suda", rekao je danas Bebić dodajući kako se o tome dugo diskutiralo da bi se sada našlo rješenje s koalicijskim partnerima. Po Bebiću ne stoji tvrdnja kako se sve radi u posljednji čas te da se to moglo uraditi i prije.

"Ima dovoljno vremena  do jeseni da se nađe rješenje koje će svima odgovarati", naglasio je Bebić kojeg nije zbunilo kontrapitanje novinara kako se u slučaju izbornih jedinica ne radi o odluci Ustavnog suda nego o mišljenju.

"E, ali i mišljenje treba prihvatit", zaključio je Bebić.

"Pitanje je je li ovo izborni inženjering ili udar na ustavnopravni poredak Hrvatske jer se krši Ustavni zakon", kazao je za Index laburist Dragutin Lesar komentirajući prijedlog Predsjedništva HDZ-a o izmjeni Zakona o izbornim jedinicama.

> Kako HDZ novim izbornim jedinicama simulira demokraciju i manipulira

Podsjetimo, vladajuća stranka je na Predsjedništvu HDZ-a predložila izmjene Zakona o izbornim jednicima prema kojima bi došlo do razbijanja 9. izborne jedinice zbog prevelikog broja birača. 7. izbornoj jedinici koja se proteže od Bakra do Zagreba time bi se dodali tradicionalno oporbeni Krk, Cres, Lošinj, Rab i Lika koji su zajedno s Istrom i Primorsko-goranskom županijom pripadali 8. izbornoj jedinici, 6. izborna jedinica ostala bi bez Velike Gorice, podijeljene između oporbe i HDZ-ove koalicije, koja bi pripala 7. izbornoj jedinici, a Sisačko-moslavačka županija prelazi u 2. izbornu jedinicu čime bi se spriječilo propadanje glasova biračkog tijela odanog HSS-ovoj Marijani Petir, s obzirom na to da je Seljačka stranka najjača u drugoj izbornoj jedinici.

"Za ovu su krivi Ustavni sud i Vlada"

Sabor je, kaže nam Lesar, imao vremena do 11. ožujka donositi zakone koji se odnose na izbornu proceduru, a krivci za ovu situaciju prema njegovom mišljenju su i Ustavni sud i Vlada. "Ustavni sud je dobio najmanje šest zahtjeva o ocjeni ustavnosti izbornog zakonodavstva. Tri i pol godine nisu radili ništa i onda su donijeli nešto što se zove mišljenje. Ustavni sud nije donio akt koji bi bio obvezatan, već je to preporuka ili mišljenje, na koje se čekalo tri i pol godine", priča nam Lesar koji će po ovom pitanju danas održati i konferenciju za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, Ustavni sud mora reagirati odmah. Naša stranka, laburisti, predložila je novi Zakon o izbornim jedinicama koji je bio na redu prošli tjedan, no rasprava o njemu nije otvorena. Radi se o prijedlogu koji smo dali još u siječnju, no sada ćemo ga povući iz procedure jer su prošli ustavni rokovi kojima se smije donositi takva vrsta propisa", kaže Lesar koji je po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva oštro kritizirao i oporbu:

"Čudi me reakcija SDP-a koji sada kukuriče, a nije predložio ni jednu izmjenu zakona. Jedni prijedlog izmjena bio je naš prijedlog, a u Saboru nisu htjeli otvoriti raspravu o njemu", zaključuje Lesar. Šef laburista ne isključuje niti mogućnost da je prekrajanje jedinica u zadnji čas svojevrsna HDZ-ova igra putem koje bi mogli pokušati isprovocirati Ustavni sud da naknadno poništi izbore.

"Ovo je demokratska sramota Hrvatske!"

Dragan Zelić iz GONG-a najoštrije je osudio ovaj neslužbeni prijedlog vladajućih nazivajući ga demokratskom sramotom i velikim korakom unatrag u demokratskoj zrelosti Hrvatske.

"Ovdje se očito radi o izbornom inženjeringu. Radi se o velikim zahvatima u izborni sustav i može se bez problema reći da je ovo demokratska sramota Hrvatske", kritizirao je Zelić dodajući kako su se sve izmjene radile iza zatvorenih vrata. "Znači, potezom pera se želi utjecati na rezultate izbora, i već je sada narušen integritet izbornog procesa", ističe.

GONG, nastavlja Zelić, već godinama upozorava na ovaj problem, koji nije jedini po pitanju izbora. "Slali smo preporuke na koje se nitko nije obazirao. I sada, pet minuta do ponoći, ozbiljno se mijenja izborni sustav. Odgovornost za ovo snose Ministarstvo uprave i Vlada, odnosno vladajući zajedno s koalicijom. Ovo se u demokratskim zemljama radi kroz dugotrajnu javnu raspravu koja traje godinu, dvije, no kod nas se očito radi preko noći što je za svaku osudu. Hoće li građani imati povjerenja u izborni proces, pitam se? Građani s pravom sada mogu sumnjati u sve", zaključuje Zelić.

Pusić: Prekrajanje izbornih jedinica je nezakonito

Za Vesnu Pusić nema dvojbe - prekrajanje izbornih jedinica u izbornoj godini je nezakonito! "Ovo što se radi protivno je Ustavnom zakonu", kazala je Pusić i podsjetila da se zakoni kojima se uređuje izbor zastupnika u saborske klupe moraju donijeti najkasnije godinu dana prije izbora.

Pusić je također istaknula da je popis birača u Hrvatskoj sumnjiv dokument, na što se upozorava već godinama, pa je neozbiljno koristiti ga kao osnovu za prekrajanje izbornih jedinica. "Prvi korak u sređivanju izbornog zakonodavstva mora biti ažuriranje popisa birača", kaže Pusić.

Nema komentara iz Ustavnog suda ni Ministarstva uprave

Komentar na HDZ-ov pokušaj prekrajanja izbornih jedinica tek nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora pokušali smo dobiti od predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, ali ona nam se nije javljala na telefon. Upit smo poslali i u Ministarstvo uprave, ali odgovor nije stigao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara