HDZ obilježava četvrtu obljetnicu Tuđmanove smrti

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) obilježava danas četvrtu obljetnicu smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tom je prigodom u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici održan komemorativni skup.

Osvrćući se na Tuđmanovo političko djelovanje i njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je kako je riječ o čovjeku koji je, koncem osamdesetih godina, kao glavni cilj vlastitoga i političkog djelovanja HDZ-a najavio stvaranje neovisne hrvatske države. "Taj je cilj Tuđman i ostvario i kao takav je u povijest ušao kao jedna od najvećih osoba ukupne hrvatske povijesti", ocijenio je Sanader.

Naglasio je kako HDZ, odavanjem počasti predsjedniku Tuđmanu, želi pogled usmjeriti prema budućnosti, jer su, kako je kazao, na početku 21. stoljeća, pred Hrvatskom novi izazovi.

Podsjećajući da mu je predsjednik države Stjepan Mesić jučer povjerio mandat za sastavljanje nove vlade, koja će se, kako je najavio, predstaviti na konstituirajućoj sjednici Sabora, 22. i 23. prosinca, Sanader je kao prioritetne ciljeve označio rast životnog standarda i ulazak Hrvatske u EU i NATO.

Ocjenjujući da "ujedinjena Europa nema šanse za opstanak ako se ne bi temeljila na ravnopravnosti svih naroda", Sanader je kazao kako budući europski ustav "ne može biti kompletan bez Hrvatske i drugih europskih zemalja, pa i nama najbližih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nema alternative putu u europske integracije, no prije toga treba riješiti otvorena pitanja sa susjednim državama i, ne zaboravljajući prošlost, stvarati nove, zajedničke vrijednosti za budućnost", rekao je Sanader.

Najavio je da će se HDZ, u suradnji sa sestrinskim strankama u Europi, zalagati da se u preambuli budućega europskog ustava kao jedan od korijena europske kulture navede kršćanstvo.

Posebno je pozdravio nazočnost zagrebačkoga dogradonačelnika Milana Bandića na komemoraciji, ocjenjujući kako "svi moramo naći snage izdići se iznad vlastitih stranaka, radi ostvarivanja nacionalnih interesa", te da "je dobro što svi, bez obzira na stranačku pripadnost, nastoje postići konsenzus oko onoga što nam je svima dragocjeno - stvaranja i međunarodne afirmacije Hrvatske".

Uz stranačke dužnosnike i druge HDZ-ove uglednike, komemorativnom skupu u Gradskoj vijećnici nazočila je i supruga pokojnog predsjednika Ankica Tuđman, te predsjednik i zamjenica predsjednika DC-a Mate Granić i Vesna Škare Ožbolt.

Nakon komemoracije, izaslanstvo HDZ-a uputilo se na gradsko groblje Mirogoj, gdje će na grob pokojnoga predsjednika položiti cvijeće i zapaliti svijeće, a u crkvi sv. Marka služit će se misa zadušnica.

Županijski odbor HDZ-a Krapinsko-zagorske županije za poslijepodne je najavio komemorativni skup pred predsjednikovom rodnom kućom u Velikom Trgovišću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara