HDZ porazio Darka Milinovića i osvojio Liku

HDZ porazio Darka Milinovića i osvojio Liku
Foto: Index

HDZ-ova koalicija, s osvojenih 35, 4 posto glasova, pobjednik je nedjeljnih prijevremenih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije, proizlazi iz informacije koju je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Druga po broju osvojenih glasova (20, 4 posto) je NL Darka Milinovića, treći je HSP (17,2 posto), četvrta NL Ante Dabe ( 9,8 posto), peti SDSS (5,36 posto). Manje od pet posto glasova osvojili su SDP (3,9 posto), Živi zid (3 posto), HSLS/ HNS (2,8 posto) i Bandićeva stranka (1,9 posto).

U novom sazivu Županijske skupštine Ličko senjske županije bit će 13 vijećnika koalicijske liste predvođene HDZ-om, sedam s liste grupe birača Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste čiji je nositelj Ante Dabo, te dva s liste SDSS-a, doznaje Hina u Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) u Gospiću.

Predsjednica ŽIP-a Milka Vraneš naglašava pri tom da je riječ o potpunim, ali još uvijek neslužbenim izbornim rezultatima

Od ukupno 43.217 birača, glasovalo ih je 22.138, odnosno 51,2 posto. Nevažećih je listića bilo 592, odnosno 2,67 posto objavio je DIP, ne navodeći koliko osvojeni postotci donose mandata, odnosno vijećničkih mjesta u skupštini koja ih ima 31.

Milinovićev pad

Težak je ovo poraz za Darka Milinovića koji je godinama u ime HDZ-a vodio Liku. Nakon svađe s vrhom stranke prošle godine, Milinović je izbačen iz HDZ-a koji mu je kao županu srušio proračun. To je značilo nove izbore na koje je Milinović izašao sa svojom nezavisnom listom. No, iako je dobio značajan broj glasova, HDZ nije uspio ugroziti.

HDZ proglasio pobjedu

Šef HDZ-a Ličko-senjske županije Marijan Kustić proglasio je pobjedu na izborima.

"Ono što bih ja sad izrekao, to je da je HDZ s koalicijskim partnerima pobijedio na izborima za Skupštinu. Zahvaljujem svima koji su nam dali povjerenje, hvala svima koji su izašli, ali nisu, uvjeren sam da ćemo ih uvjeriti svojim radom da na idućim izborima glasaju za nas. Ankete su najavljivale da smo isti kao Darko Milinović i da nas on ugrožava kad je u pitanju pobjeda... Pokazali smo da je HDZ najjača politička opcija u Ličko-senjskoj županiji i ubuduće će tako i biti. Hvala svima koji su sudjelovali u izborima. Mi ćemo se od sutra pripremiti i spremati se za Županijsku skupštinu", rekao je Marijan Kustić, prenosi N1.

Nije htio odgovoriti na pitanje hoće li opet ići na rušenje proračuna kako bi se tako rušilo i župana Darka Milinovića.

"Hoćemo li imati svog župana? Znam na što aludirate, prije toga idemo formirati Skupštinu, to je prvi zadatak. Trebamo prvo razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima, onda ćemo razgovarati o drugim stvarima", rekao je Kustić, a nije htio odgovoriti na pitanje hoće li i Milinović biti potencijalni koalicijski partner.

Milinović priznao poraz

Izjavu je dao i Darko Milinović.

"Hvala vam što ste išli u ovu jednu otvorenu i iz srca bitku. Vodili smo političku bitku s vrhom države i HDZ-a. Nazvao sam prije pet minuta Kustića i čestitao mu na pobjedi. Ostvarili smo respektabilan rezultat. Mi smo jača politička opcija od HDZ-a u Gospiću. Jedna od najvećih prevaga je bio rezultat u Senju, tamo su dobili preko 1100 glasova prednosti. Čestitam HDZ-u i njihovim partnerima. Čestitam vam na hrabrosti. Okupio sam ljude koji su bili hrabri suprotstaviti se HDZ-u. Čestitke svima i čestitke pobjedniku", rekao je Milinović.

"Dobar dio biračkog tijela HDZ-a mi je dao glas. Ovo je pobjeda HDZ-a, tu nema priče. Nisam očekivao da ću imati pobjedu koja bi uništila HDZ. Očekivao sam nešto bolji rezultat. Neću formirati stranku", rekao je Milinović koji smatra da je ipak postigao dobar rezultat i dokazao da je sve ove godine HDZ-u donosio velik broj glasova

Na pitanje novinara Indexa žali li za onim potezom kad je napunio autobuse i odveo ih u Zagreb, Milinović odgovara: "Opet bih napravio isto."

"Ja nisam imao 55 posto pa sam sad dobio 20 posto. Ja sam prvi put dobio 20 posto. Ja sam jači od HDZ-a u Gospiću. Nisu meni birači okrenuli leđa nego je dio birača HDZ-u okrenuo leđa. Ali to ne umanjuje pobjedu HDZ-a", kaže Milinović.

HSP: Neće se vlast moći formirati bez nas

Predsjednik HSP-a i nositelj liste na izborima na ličko-senjsku županijsku skupštinu Karlo Starčević vrlo je zadovoljan izbornim rezultatom sa 17 posto osvojenih glasova te je u nedjelju navečer istaknuo kako se ni jedna vlast neće moći formirati bez HSP-a. 

Očekujući šest, možda i sedam mandata, HSP neće čekati da bude pozvan na bilo kakve koalicijske pregovore nego će sukladno svojem koalicijskom programu ponuditi suradnju svima, izjavio je Starčević novinarima ispred izbornog stožera HSP-a. 

Lista HSP-a je u gradu Gospiću gdje je Karlo Starčević gradonačelnik osvojila 39 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara