HDZ poziva vladu da dobro razmotri zahtjev SAD-a za neizručenjem američkih vojnika

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) poziva hrvatsku Vladu da dobro razmotri i uzme u obzir sve okolnosti prilikom donošenja odluke o odgovoru na zahtjev SAD-a da se američki vojnici unilateralno isključe iz nadležnosti Stalnog međunarodnog suda za ratne zločine, priopćeno je danas iz HDZ-a.

Podsjećaju da je stajalište o tome predsjednik stranke Ivo Sanader iznio još prošle godine u kolovozu. U HDZ-u smatraju da treba s razumijevanjem razmotriti tu inicijativu SAD-a, prije svega zbog mogućeg revanšizma kao i opasnosti od politizacije kaznenog suda, te zbog još nerazjašnjenih granica između ovlasti tog suda i interesa nacionalne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD je, što se Europe tiče, uvijek do sada bio siguran i pouzdan partner u svim velikim iskušenjima kroz koje je Europa prolazila u 20. stoljeću sve do najnovijih problema u BiH, na Kosovu ili incidenta između Španjolske i Maroka, ističe HDZ.

Ta stranka procjenjuje da bez transatlantske suradnje i partnerstva sa Sjedinjenim Državama, Europa ne može u potpunosti rješavati svoje sigurnosne probleme.

HDZ ostaje dosljedan svome stajalištu i poziva Vladu da uzme u obzir sve okolnosti prilikom donošenja odluke o odgovoru na zahtjev SAD-a, ističe se u priopćenju HDZ-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara