HDZ protiv Vladine odluke o raspisivanju novčane nagrade za informaciju o generalu Gotovini

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odbacuje kvalifikacije tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu koje su sadržane u optužnici protiv generala Ante Gotovine, i ne odobrava današnju Odluku Vlade o raspisivanju novčane nagrade za informacije o njemu. L

U izjavi pročitanoj novinarima, predsjednik stranke Ivo Sanader ističe kako je "raspisivanje novčane nagrade za podatke o generalu Anti Gotovini, degradacija i ponižavanje generala pobjedničke (Hrvatske) vojske koja je obranila i oslobodila država".

Naprotiv, navodi Sanader, "Vlada bi odvjetnicima generala Gotovine trebala dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za njegovu obranu, te tako pomoći u njegovoj obrani i osporavanju neutemeljenih i neprihvatljivih točaka optužnice".

Naglasio je da HDZ "ostaje privržen suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, i da osuđuje sve ratne zločine, ma tko ih počinio, ali odbacuje pokušaje diskreditiranja oslobodilačkih, legitimnih i pravednih vojno redarstvenih operacija u Domovinskom ratu, te njihovih zapovjednika".

Sanader je naglasio da želi upozoriti hrvatsku i svjetsku javnost na važne činjenice.

S tim u vezi dodao je kako je operacija "Oluja" u kojoj je Ante Gotovina bio zapovjednik, bila osloboditeljska i legitimna vojno-redarstvena akcija za oslobađanje središnjih dijelova Hrvatske, a nipošto nije bila etničko čišćenje Srba iz Hrvatske kao što stoji u optužnici protiv generala Gotovine.

U izjavi HDZ-a podsjeća se da je predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan, znajući za ovo, 18. lipnja 2001. glavnoj tužiteljici poslao prosvjedno pismo protiv njezinih neprihvatljivih kvalifikacija u optužnici protiv Ante Gotovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući da je glavna tužiteljica Carla del Ponte odbacila pismo premijera Račanovo, predsjednik HDZ-a Sanader smatra da su tada Vlada RH i premijer trebali ući u pravni spor s Tužiteljstvom u Haagu.

Sanader ističe da "suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom, što jest i ostaje hrvatska obveza, uključuje i mogućnost sporenja s Tužiteljstvom ako je riječ o eklatantnom povijesnom i političkom revizionizmu kao što je slučaj s optužnicom Gotovina".

Predsjednik HDZ-a dodao je kako je "prva i najvažnija dužnost i ustavna obveza svake suverene države da se brani od agresora i izbaci ga iz zemlje ako se taj usudi povrijediti njezin teritorijalni suverenitet. Republika Hrvatska je 1992. priznata u svojim međunarodnim granicama i nikakva fantomska republika srpska krajina nije postojala niti je od koga bila priznata. Radilo se o hrvatskom teritoriju", rekao je Sanader.

Podsjetio je da je Rezolucijom Opće skupštine UN-a iz 1994. priznato navedeno činjenično stanje, to jest da je Hrvatska okupirana, te je hrvatska država imala pravo i dužnost neprijateljske snage izbaciti sa svoga teritorija i osloboditi zemlju.

"Tu je operaciju 1995. predvodio general Ante Gotovina, za što mu pripadaju sve zasluge", naglasio je Ivo Sanader.

Dodao je kako i Hrvatska i dio međunarodne zajednice imaju niz primjedbi na rad Haaškog suda. Hrvatska je bila jedna od prvih država koja je predložila i podržale osnutak toga suda, i ima pravo ukazivati na nedosljednost i propuste u radu Haaškog suda, ne dovodeći time u pitanje svoju suradnju s tim sudom, stoji u izjavi HDZ-a.

(Hina) dm sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara