HDZ: Restart koalicija laže i nemoralno koristi situaciju Zagrepčana nakon potresa

HDZ: Restart koalicija laže i nemoralno koristi situaciju Zagrepčana nakon potresa
Foto: Hina

MINISTRICA kulture Obuljen Koržinek izjavila je da najoštrije osuđuje "laži izrečene" od strane Restart koalicije da "vlada nije ni na jedan način zaštitila građane Zagreba" nakon potresa, dodavši da je nemoralno politički koristiti tešku situaciju u kojoj su se našli Zagrepčani.

"Najoštrije osuđujemo laži izrečene na današnjoj konferenciji za medije Restart koalicije, o tome da 'vlada nije ni na jedan način zaštitila građane Zagreba' nakon potresa. Potpuno je nemoralno i neetično koristiti tešku situaciju u kojoj su se našli naši sugrađani nakon potresa za skupljanje jeftinih političkih poena. I to posebno od onih aktera koji se bave pitanjima koja je naša vlada već osigurala!", rekla je za Hinu Nina Obuljen Koržinek, aktualna ministrica kulture i kandidatkinja HDZ-a na listi u 1. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima u nedjelju 5. srpnja.

Dodaje da je vlada pripremila sveobuhvatni zakonski okvir, koji je prošao javno savjetovanje te će ga parlamentarna većina usvojiti nakon izbora.

Naglašava da je vlada premijera Andreja Plenkovića "za sad učinila sve što je mogla kako bi umanjila posljedice razornog potresa" koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

"Očekujemo više od 600 milijuna eura isplata iz Fonda solidarnosti, od čega 100 milijuna eura avansa kroz ljeto"

Rebalansom je vlada osigurala 140 milijuna kuna za hitne sanacije, osigurala je sredstva za smještaj onih građana koji se ne mogu vratiti u svoje kuće i stanove, pripremila dokumentaciju za Fond solidarnosti Europske unije i za zajam Svjetske banke, što je verificirano na sjednici vlade, kaže Obuljen Koržinek.

Podsjeća da je Vlada RH u roku predala zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti te je u dnevnom kontaktu s Europskom komisijom.

"Očekujemo više od 600 milijuna eura isplata iz Fonda, od čega 100 milijuna eura avansa kroz ljeto. Iz Fonda solidarnosti financirat ćemo obnovu škola i bolnica te osnovne infrastrukture, najam zamjenskih stanova za stanovnike pogođenim potresom, troškove raščišćavanja centra grada i područja pogođenih potresom te osnovnog saniranja objekata kulturne baštine", ističe ministrica Obuljen Koržinek.

Također, dodaje, cilj je kroz sljedeću financijsku perspektivu osigurati bespovratna sredstva za energetsku učinkovitost, "koju ćemo povezati s protupotresnom obnovom".

U oštroj reakciji na tvrdnje izrečene iz Restart koalicije, ministrica kulture u izjavi Hini podsjeća da su svi članovi vlade donirali svoju plaću za ožujak u Fond za obnovu od potresa, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uplatila je 1,1 milijun kuna za akciju Zajedno za Zagreb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara