HDZ se javio oko Bleiburga. Napali Hasanbegovića, vrijeđali Daliju Orešković

HDZ se javio oko Bleiburga. Napali Hasanbegovića, vrijeđali Daliju Orešković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

KATOLIČKA crkva u Austriji zabranila je da se ove godine na Bleiburgu služi misa jer su procijenili da skup na Bleiburgu ima više veze s veličanjem ustaškog pokreta nego s odavanjem počasti ubijenima i molitvom za duše žrtava.

Skup u Bleiburgu već je godinama, naime, mjesto koje pohode brojni simpatizeri fašističkog režima NDH. Cijeli događaj je pod pokroviteljstvom hrvatskog sabora. Odluka austrijske Crkve da zabrani misu veliki je udarac i hrvatskoj vanjskoj politici, a posljednjih dana oko toga se podiglo dosta prašine.

U nedjelju popodne javili su se iz HDZ-a. Oni su kazali kako podržavaju hrvatske biskupe koji ne podržavaju ono što su odlučili njihovi austrijski kolege. Nadalje, HDZ se sjetio napasti i Hasanbegovića. Osim Hasanbegovića, sjetili su se i Kreše Beljaka i Dalije Orešković koje su nazvali "rigidnim ljevičarima".

Napali Hasanbegovića, Beljaka i Orešković

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

U cijelosti podržavamo pismo hrvatskih biskupa dok Hasanbegović i njemu slični pridonose zabrani služenja mise na Bleiburgu!

"U nedostatku bilo kakvog programa na dobrobit hrvatskih građana, g. Zlatko Hasanbegović nerijetko se u želji za malo medijske pozornosti isticao lažima spram drugih. Ali, jučerašnjim podmetanjem na Novoj TV da iza zabrane održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu tobože stoji predsjednik HDZ-a i Vlade RH Hasanbegović je u prizemnosti i besramnom politikantstvu nadmašio samog sebe.

HDZ je jasno poručio da u cijelosti podržava pismo kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Promptno smo i najavili da ćemo putem svojih predstavnika u Hrvatskom saboru, kao pokrovitelju komemoracije, sjesti s organizatorima obilježavanja Bleiburške tragedije - Počasnim bleiburškim vodom i HBK-om - kako bismo pokušali zajednički naći rješenje.

Umjesto da kao saborski zastupnik bar malo energije uloži u traženje rješenja za ozbiljnu situaciju koja bi nas zajedno trebala žalostiti - slično kao kada se ni riječju nije osvrnuo na ozbiljni problem neravnopravnosti Hrvata u BiH uslijed izbora Željka Komšića  - Hasanbegović odluku Katoličke crkve u Koruškoj, s kojom HDZ nema niti može imati ikakve veze, pokušava zloupotrijebiti za stjecanje sitnih dnevnopolitičkih bodova, svjedočeći da su mu kratkotrajna medijska pozornost, obračuni i vlastiti kompleksi važniji od dostojanstvenog komemoriranja žrtava komunističkog režima.

Najgore je od svega to što su upravo Hasanbegović i njemu slični svojim ideološkim sektaštvom, ekstremizmom i produbljivanjem podjela u društvu pridonijeli tome da se hrvatskim biskupima onemogući služenje mise na Bleiburgu, a hrvatskim ljudima da primjereno komemoriraju svoje žrtve.

Daliju Orešković nazvali "rigidnom ljevičarkom"

Ujedno time rigidnim ljevičarima poput Krešimira Beljaka ili Dalije Orešković daju verbalno streljivo za tvrdnje o „zloupotrebi pijeteta“ ili „političkoj instrumentalizaciji“ komemoracije.

Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu i državotvornom učenju dr. Franje Tuđmana, na općecivilizacijskim vrijednostima poštovanja svih žrtava i odgovornom suočavanju s prošlosti, a ne na naslijeđu propalih totalitarnih režima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara