HDZ se pohvalio porastom plaća u školstvu, prosvjetari tvrde da su to laži

HDZ se pohvalio porastom plaća u školstvu, prosvjetari tvrde da su to laži
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL, Facebook

HDZ je na Facebooku objavio opaske premijera Andreja Plenkovića na štrajk prosvjetara. 

"S predloženim povećanjima, prosječna neto plaća u školstvu ukupno će u mandatu naše Vlade porasti 21.64% ili 1.404 kn. Ni tajnica Vlade ne pamti da je netko toliko podigao plaće", stoji u objavi.

Navodi se kako je učiteljima, nastavnicima i odgajateljima u rangu savjetnika rast još i veći. "U rujnu 2016. imao je neto plaću od 7.813 kn, a 2020. imat će - 9.475! Dakle, plaća će mu se u jednom mandatu povećati za 1.662 kn", dodaju. 

Pri kraju objave stoji kako se tu radi o činjenicama koje bi građani trebali znati, tvrde da su dali sve od sebe kako bi se okončao štrajk i te da od danas više neće plaćati vrijeme u štrajku jer "to zbilja više nema smisla". 

Prosvjetni radnici iskazali neslaganje

Ova objava nije naišla na odobrenje prosvjetnih radnika te su svoje nezadovoljstvo izrazili u komentarima.

"Bit će da smo mi stvarno ludi od pisanja godišnjih i mjesečnih i prilagođenih programa i ostalih aktivnosti koje predvidimo školskim kurikulumom, a da ne govorim o dnevnim pripremama pa da ne znamo kolike su nam plaće. Usta vam se pozlatila u izračunu u kojem ste dali sve od sebe", napisala je jedna od komentatorica. 

Jedna profesorica mentorica navela je kako ima prilično manju plaću od navedene u tablici. "Ovo nije istina. Mada, ako tajnica ne pamti... to je prilično dobar argument, provjerit ću još jednom platnu listu", dodala je. 

"Kad bi barem cifre kojima mažete oči javnosti bile istinite! U tom slučaju dužni ste radnicima u obrazovanju i više od onoga što traže. Gotovo tri tjedna ste ignorirali štrajk i sindikate, a kažete da ste dali sve od sebe?1 Pokazali ste koliko vam je stalo do budućnosti ove zemlje i kamo nas vodite", stoji u jednom od komentara. 

Jedan prosvjetni radnik tvrdi kako mu plaća nije porasla niti za jednak iznos niti za jednak postotak u usporedbi s tablicom koja je objavljena. "Samim odnosom i načinom ophođenja prema zaposlenima u školstvu pokazali ste koliko ste "dali sve od sebe". Vjerodostojno", dodao je. 

"Tablica kaže da mi je koeficijent 1.48. Platna lista, nakon 35 godina staža, kaže da je 1.33. Tko laže? Opet, tablica kaže da mi je neto plaća više od 7 000, a platna lista se niti s tim iznosom ne slaže. Opet netko laže. Molim poštovanu gore navedenu tablicu da se uskladi s platnom listom i da prestane obmanjivati javnost", rekla je jedna od komentatorica te zamolila vladu da isplati razliku u plaći za "sve ove godine koje sam potkradana". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara