HDZ traži istražno povjerenstvo za "Viktor Lenac"

HDZ traži istražno povjerenstvo za "Viktor Lenac"
DESETINA zastupnika u Hrvatskom saboru, svi iz HDZ-a, zatražila je da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo činjenice u svezi s izdanim državnim jamstvima vjerovnicima privatnog društva riječkoga Brodogradilišta "Viktor Lenac" u stečaju.

Povjerenstvo bi, drže u HDZ-u, utvrdilo tko su stvarni vlasnici Brodogradilišta kojemu su odobreni zajmovi i državna jamstva, razloge zbog kojih su izdavana državna jamstva njegovim vjerovnicima, vrijednost i narav jamstava koje je "Lenac" davao za osiguranje zajmova, posebice zaloge na pomorskom dobru i t.d.

U pisanu prijedlogu navode da bi Povjerenstvo bilo obvezno utvrditi i sve činjenice o načinu trošenja dobivenih zajmova, mogućem odljevu novca u inozemstvo i uzrocima koji su "Viktor Lenac" doveli u stečaj.

Rasvjetljivanje svih nepoznanica u "slučaju Lenac" za HDZ je neupitan javni interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prilog tomu navode da je davanje državnih jamstava "Lencu" za zajmove potrebne njegovim privatnim vlasnicima odobravala Vlada na zahtjev "primarnog vlasnika Damira Vrhovnika", direktora "Lenca", kojemu su "prijateljske i partijske veze" s bivšim premijerom Ivicom Račanom, potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem i ministrom financija Matom Crkvencom omogućile dobivanje zajmova od banaka, kojima su izdana državna jamstva za odobrene zajmove.

U HDZ-u spominju HBOR, Raiffaisenbank Austria i Privrednu banku Zagreb kojima je "Lenac" kako bi osigurao zajmove, založio nekretnine i objekte u pomorskom dobru u brodogradilišnoj luci Martinšćici.

Protivno izričitoj zakonskoj odredbi da se na pomorskom dobru ne može stjecati ni vlasništvo ni druga stvarna prava, to se u slučaju "Lenca" ipak dogodilo provedenom privatizacijom brodogradilišta, ističu u HDZ-u. Drže da je utvrđivanje svih okolnosti u kojima je privatizacija obavljena nesumnjiv javni interes.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara