HDZ uhljebljuje, u tri mjeseca zaposlili 700 ljudi

HDZ uhljebljuje, u tri mjeseca zaposlili 700 ljudi
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

BROJ zaposlenih u javnom sektoru u prva tri mjeseca ove godine porastao je za oko 700, odnosno zaposlili su oko 11 osoba svaki radni dan. 

Ministarstvo uprave nekoliko mjeseci skrivalo je podatke o broju zaposlenih u državnim i javnim službama. 

Neobjavljivanje podataka o broju zaposlenih pokušali su opravdati netočnim brojanjem, odnosno da su neke osobe zaposlene na dva mjesta što iskrivljuje sliku o zapošljavanju u javnom sektoru.

>HDZ skriva masovno uhljebljivanje: Prestali objavljivati podatke

Nakon što je Index prije otprilike tjedan dana objavio tekst u kojem tvrdimo da ne objavljuju podatke da sakriju masovno uhljebljivanje, ipak su objavili brojke, koje su pokazale da smo bili u pravu.

Podaci otkrivaju da broj zaposlenih koji rade na više mjesta nije tako velik. Radi se o tek nešto više od dvije tisuće ljudi. 
 

  Broj zaposlenih na jednom mjestu 31.12.2017

Centralni obračun plaća, čije podatke prenosi Ministarstvo uprave utvrdio je da j krajem prošle godine na više radnih mjesta radilo 2130 ljudi dok je na jednom mjestu radilo 227.166 ljudi, što znači da je ukupno bilo zaposleno 229.296 osoba

Tri mjeseca kasnije, njihov ukupni broj porastao je na 229.997, od kojih je 2182 radilo na dva ili više mjesta. To znači, kao što smo već spomenuli da je broj zaposlenih porastao za 701 osobu.

Ako se ovakvi trendovi nastave do kraja godine, ponovno ćemo završiti s dvije, tri tisuće više zaposlenih u javnom sektoru nego prošle godine. 

  Broj zaposlenih na jednom mjestu 31.03.2018.

Slično je bilo i prošlih godina, kada su slične trendove pokazivali “krivi” podaci. Prema podacima iz kojih nisu bili izdvojeni oni koji se broje na više mjesta, u prvih devet mjeseci 2017. broj zaposlenih u javnim i državnim službama porastao je za 2600, a trend je vidljiv i ranijih godina. 

Krajem 2015. godine njihov broj iznosio je 230.072, da bi do kraja sljedeće, 2016. godine, porastao na 231.224 zaposlena. Do polovice 2017. godine, odnosno do kraja lipnja, njihov broj raste na 232.240, da bi do kraja rujna 2017. porastao na 233.886.

Vidljivo je da u Hrvatskoj imamo fenomen da usprkos snažnom padu broj stanovnika, koji je sada oko četiri milijuna, “potreba” za zaposlenima u javnom sektoru je sve veća. Hrvatska ima javnu potrošnju od oko 150 milijardi kuna godišnje. U samom vrhu smo EU po potrošnji za administraciju i upravljanje - oko 20 posto ukupne potrošnje. 

Najproduktivnije stanovništvo bježi u inozemstvo, dok istovremeno raste broj onih koji se žele i uspijevaju nakačiti na proračun. Također, treba spomenuti da je broj umirovljenika i zaposlenih gotovo izjednačen, što mirovinski sustav čini neodrživim. Uglavnom, Hrvatska je smislila recept koji će je u relativno kratkom roku odvesti u propast.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara