HDZ-ov gradonačelnik Siska traži pomoć od Milanovića: Spasite Željezaru Sisak, o njoj ovisi 1100 ljudi!

Foto: Damir Krajač / Cropix

ZORAN MILANOVIĆ prije mjesec dana, za vrijeme predizborne kampanje, posjetio je Sisak i obećao da Kukuriku vlada neće dopustiti gašenje Željezare Sisak. Dinko Pintarić, HDZ-ov gradonačelnik Siska, sada od budućeg premijera očekuje da održi to obećanje.

Podsjećamo, zatvaranje Željezare Sisak najavljeno je nakon što je američka tvrtka CMC najavio da se povlači iz Hrvatske. Amerikanci su zaključili da i Željezara Sisak više nije isplativa, a isplivao je i mutni dug od 20-ak milijuna posla. Bez posla zbog zatvaranja Željezare ostaje više od 1100 ljudi.

Sisak gubi više od 10 milijuna kuna u porezima i prirezima

"Tvrtka CMC Sisak godišnje je u gradski proračun za komunalnu naknadu uplaćivala 4,42 milijuna kuna, a kroz prirez i porez na dohodak 1100 zaposlenika ove tvornice u gradski se proračun uplaćivalo 6,36 milijuna kuna. Osim toga, zbog odlaska CMC-a doći će do paralize života u gradskom naselju Caprag, naselju kojem živi oko 6000 stanovnika i u kojem je većina radnika vezana za CMC. Ukoliko se radnicima ne osigura posao i plaća, moji sugrađani neće moći izvršavati ni svoje obveze plaćanja računa za struju, vodu, odvoz smeća, centralnog grijanja čime će, osim gradskog proračuna, u probleme doći i poslovanje gradskih, ali i državnih tvrtki", poručio je Pintarić u alarmantnom dopisu, kojeg je objavio portal Sisak.info.

Pintarić tvrdi da Grad Sisak stoji iza "opravdanih gospodarsko-socijalnih zahtjeva Sindikata metalaca Hrvatske u CMC-u kojima se od CMC-a i Vlade Republike Hrvatske traži da se što hitnije pronađe novi kupac koji će zadržati sve radnike CMC-a sa svim njihovim stečenim pravima, te odmah nastaviti proizvodnju u ovoj tvornici".

Pintarić traži da država pronađe kupca i preuzme na sebe plaće radnika

"Stoga smo Vam, kao budućoj najodgovornijoj osobi u državi, slobodni predložiti da se što hitnije stupi u kontakt sa svim kupcima koji su u prijašnjim postupcima prodaje Željezare Sisak bili zainteresirani za kupovinu ove tvornice kao i subjektima koji obavljaju istu ili sličnu djelatnost, jer bi netko od njih mogao pronaći ekonomsku opravdanost kupnje moderniziranih pogona CMC-a.

Također Vam, kao jedno od rješenja, predlažemo da se država direktno uključi u rješenje problema na način da, kroz Vama odgovarajući modalitet, preuzme nastavak proizvodnje i isplatu plaća zaposlenicima u Željezari Sisak do pronalaženja novog kupca. Kao čelnik grada, kojem u slučaju hitnog  nerješavanja ovog problema prijeti paraliza sustava, molim Vas da se osobno aktivno uključite u rješavanje ovog problema, a ja i moje službe stojimo Vam na raspolaganju za sve potrebne akcije", poručio je Pintarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara