HDZ-ova zaklada državi predaje 1,5 milijuna iseljeničkih eura

REPUBLIKA Hrvatska je s HDZ-ovom stranačkom zakladom dogovorila uplatu u državni proračun više od 11 milijuna kuna, blokiranih od sredine prošle godine na bankovnom računu, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu.

Riječ je o novcu (1,5 milijuna eura) koji je na račun Zaklade hrvatskog državnog zavjeta u Privrednoj banci prebačen 1998. s računa u jednoj austrijskoj banci, na koji su iseljenici uplaćivali novac za obranu Hrvatske.

"Dogovor o bezuvjetnom uplaćivanju 1,5 milijuna eura sa Zakladinog računa u državni proračun postignut je nedavno", izjavio je za Hinu zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jadranko Jug. "Ne znam je li transakcija i tehnički provedena, odnosno je li novac sa Zakladinog računa već uplaćen u državni proračun."

Nakon što je otkrila tajni račun u Privrednoj banci, država je tražila povrat sredstava, tvrdeći da je riječ o državnom a ne Zakladinom novcu. Stoga je u lipnju prošle godine na zahtjev Državnog odvjetništva zagrebački Općinski sud donio privremenu zabranu raspolaganja tim novcem.

Jug je kazao da će država paralelno preko Državnog odvjetništva tražiti i povrat 40 tisuća eura (oko 300 tisuća kuna) kamata koje je Zaklada, kako je rekao, potrošila u svoje svrhe.

Taj će iznos Državno odvjetništvo potraživati u postupku povodom kaznene prijave podignute protiv bivšeg ravnatelja Zaklade Ivića Pašalića, te članova Uprave Ante Belje i Ivana Aralice.

Kaznena prijava protiv Pašalića, Belje i Aralice podignuta je u rujnu ove godine, no daljnje procesuiranje spriječio je saborski imunitet Pašalića i Belje.

Iako je Državno odvjetništvo od Sabora zatražilo skidanje imuniteta taj se prijedlog nije našao na dnevnom redu posljednje saborske sjednice, te Pašaliću i Belji imunitet prema zakonu vrijedi do konstituiranja novog saziva Sabora.

Sva trojica osumnjičenih od pokretanja postupka nisu na dužnostima u Zakladi, a Pašalić i Beljo istupili su i iz HDZ-a, stranke osnivača Zaklade.

Novo vodstvo stranačke Zaklade je počelo nedugo nakon blokade računa pregovarati s državom o povratu novca, no transakciju su uvjetovali načinom trošenja novca koji će se uplatiti u proračun.

Tvrdeći da se radi o njenom novcu, država nije prihvatila uvjete HDZ-a, da bi ta stranka na kraju pristala predati novac bez ikakvih uvjeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara