HDZ-ovac napao upravu knjižnice jer nisu obilježili pad Vukovara

HDZ-ovac napao upravu knjižnice jer nisu obilježili pad Vukovara

Foto: FAH/petar.skoric.com

PREDSJEDNIK splitskog HDZ-a Petar Škorić uputio je otvoreno pismo ravnatelju splitske Gradske knjižnice Marko Marulić.

Podsjetimo, radi se o istom onom Petru Škoriću koji je novinarku Maju Sever nakon ukidanja Hrvatske uživo prozvao "osobom koja mrzi sve hrvatsko".

Također, radi se o istom onom Petru Škoriću kojega je Gotovina na čuvenoj snimci iz Knina prozvao "nesposobnom budaletinom".

Prosvjedno pismo ravnatelju knjižnice

Kako kaže ovaj kulturno osviješteni HDZ-ovac, odlučio je napisati prosvjedno pismo ravnatelju knjižnice jer je uočio "nedostatak tema kojima bi se obilježio 18. studenoga, dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje koje obilježava Split i cijela Hrvatska".

Dodaje kako je očekivao barem ispriku i obećanje da se takvo što više neće dogoditi. Ali, kako kaže, ostao je šokiran "tehničkim odgovorom u kojem su se, bez imalo empatije prema hrvatskim žrtvama, tražili različiti izgovori zašto to nije učinjeno".

Škorićev nagli interes za programom kulturne ustanove pojavljuje se u isto vrijeme kad i zahtjev jedne od veteranskih udruga za ostavkom Aleksandra Stankovića. Voditelj emisije Nedjeljom u 2 upitao je gosta može li se Domovinski rat okarakterizirati i kao građanski rat. HRT se promptno ogradio od svog voditelja koji se usudio postaviti savršeno legitimno pitanje.

>> HRT se ogradio od Aleksandra Stankovića jer je postavio pitanje o građanskom ratu

>> Zašto desničari popizde kad netko kaže da se u Hrvatskoj vodio građanski rat


Na svojoj stranici, Škorić je objavio dva pisma koja je uputio ravnatelju knjižnice i u kojima je zahtijevao ispriku zbog "teškog i potencijalno provokativnog propusta". Objavio je i odgovor ravnatelja. Oba pisma, kao i odgovor na njih, prenosimo u cijelosti:

Škorić: Prvo pismo ravnatelju GKMM

"Poštovani!

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu objavila je Program događanja koje organizira u danima 13. – 18. studenoga 2017.

Sa žaljenjem smo uočili da u programu nije predviđena ni jedna jedina tema o Vukovaru, čiju obljetnicu stradanja cijela Hrvatska obilježava upravo tih dana, a napose 18. studenoga, dan kad je grad pao u ruke agresora i kad je smaknuto mnogo ljudi, uključivši i ranjenike iz vukovarske bolnice.

Koja i čija je to politika, tko je sastavio program? Vukovar tu nije mogao biti zaboravljen slučajno, nego samo namjerno. A zašto? Obilježavanje vukovarske tragedije nije politika nego povijest. Obilježava se tragedija, junaštvo pogibija mnogo ljudi a ne vojna ili politička pobjeda. Zar je moguće da glavna splitska knjižnica, grada koji se toliko ponosi svojim poštovanjem Vukovara i koji tu obljetnicu svake godine dostojno obilježava ničim ne zna, ne želi ili ne može obilježiti?

Čime to večer uoči obljetnice prostor i pažnju Gradske knjižnice Marka Marulića zaslužuje udruga Kurs više od braniteljskih udruga, čime jedan „master menadžer u kulturi“ više od Blage Zadre?
To je sramota sigurno, a provokacija vrlo vjerojatno, a nepažnja vrlo teško. Smatramo svojom građanskom obvezom na taj postupak upozoriti i Gradsku knjižnicu i splitsku javnost.

Očekujemo ispriku i obećanje da se to više ne će dogoditi.

S poštovanjem,

Petar Škorić,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita
i zastupnik u Hrvatskom saboru

Odgovor ravnatelja

Dražen Šaškor: pismo Petru Škoriću
Poštovani gospodine Škorić,
 
Gradska knjižnica Marka Marulića je jedna od rijetkih ustanova u gradu koja godišnje ima preko 1000 programa u svojim prostorima. Sve udruge i pojedinci s ciljem dijeljenja informacija, znanja i kulture, koje su tražile prostor u knjižnici su ga i dobile. Osnovna misija knjižnice kao javne ustanove je osigurati svim građanima, bez obzira na njihovu dob, spol, društveni status, naciju, vjeru, rasu…, slobodan pristup razmjeni informacija. Prostor su dobili i branitelji, i humanitarne udruge, i udruga Kurs koja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održava dio svog rezidencijalnog programa „Marko Marulić“. Program ima za cilj omogućiti suvremenim stranim autorima i prevoditeljima bolje upoznavanje literarnih, kulturoloških i socijalnih prilika u Hrvatskoj, a posebno u Splitu, dok se istodobno domaća publika upoznaje s odabranom stranom književnom scenom. U sklopu tog programa u Splitu je dva tjedna boravio i Srđan Miljević, pripadnik mlađe generacije srpskih pisaca (rođen 1986 godine.), koji živi i radi u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade na zagrebačkom Festivalu kratke priče 2017. godine. Uključen je u rad pacifističke organizacije "Forum Ziviler Friedensdienst" „i na sve načine se bori protiv zla koje nosi rat“.
 
Napominjem da je Gradska knjižnica Marka Marulića u suradnji s Književnim krugom iz Splita i splitskom HVIDRA-om Mjesec hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog posvetila Vukovaru. Uz pomoć naših sugrađana organizirali smo prikupljanje knjiga za Gradsku knjižnicu Vukovar. Naši djelatnici zaprimili su i zapakirali gotovo 3000 knjiga koje su građani Splita donosili u naše knjižnice i darovali za Vukovar i Slavoniju.  Radi se o preko 400 kutija knjiga konkretne pomoći Vukovaru (u prilogu).

Akciju smo promovirali u svim našim javnim istupima kao centralni događaj Mjeseca knjige ( HRT, Mreža TV, TV Jadran, Radio Dalmacija, FM, Sunce, Radio Brač, Slobodna Dalmacija, Dalmacijanews,…).
 
Žao nam je što je ovaj program kod Vas izazvao sumnju ove vrste.
To nam nikako nije bila namjera i takve namjere nije bilo.
Srdačan pozdrav,
 
Dražen Šaškor, ravnatelj

Škorić: Drugo pismo ravnatelju GKMM


Poštovani g. ravnatelju,

u našemu prosvjedu nije kritizirana otvorenost i opće aktivnosti Gradske knjižnice Marko Marulić, pa Vaš opis tih aktivnosti nije odgovor na naš upit.

Aktivnosti knjižnice poštujemo, ali smo izrazili negodovanje da ni jednom jedinom aktivnosti knjižnica nije obilježila dan 18. studenoga, dan stradanja Vukovara i Škabrnje, koji je obilježila cijela Hrvatska i sve njezine kulturne i druge ustanove. Ponovno molimo za to objašnjenje, javnu ispriku i obećanje da se to više nikad ne će dogoditi.

Drugo, kao neki oblik odgovora spomenuli ste prikupljanje knjiga za vukovarsku gradsku knjižnicu, također kao ishitren primjer, praznu konstrukciju. Tu inicijativu pokrenulo je Društvo hrvatskih književnika s udrugama hrvatskih branitelja, a Gradska knjižnica Marko Marulić bila je tek mjesto na koje su hrvatski književnici, i drugi dobri ljudi, knjige donosili. Potpuno je nezamislivo da bi Gradska knjižnica bila odbila tu malu, pasivnu uslugu, i sasvim je normalno da ste podržali tu plemenitu akciju, te Vam to ne može biti nikakvo objašnjenje koje bi impliciralo sudjelovanje u obilježavanju vukovarske tragedije.

Što se tiče podudarnosti nastupa srpskoga pisca u Knjižnici u predvečerje Dana sjećanja na tragediju Vukovara i Škabranje, za to hrvatskoj javnosti ne treba nikakvo objašnjenje, a napose ne da je on član neke mirovne inicijative. Nema te demokracije i slobode misli i govora na koju se itko može pozvati da objasni taj postupak. Tu se ne radi o piscu, niti o njegovoj dobroti i kvaliteti, nego o obilježavanju Dana sjećanja koji je u Gradskoj knjižnici izostao, a - eto - poklopio se s nastupom toga časnoga gospodina uz potporu Društva hrvatskih pisaca i jedne udruge koja može biti najmirotvornija na svijetu, a da za nju u Splitu nikad nitko nije čuo, niti je ona ikad bila aktivna u mirotvorstvu i pomirenju u našoj sredini. (A to ne znamo ni za druge sredine, bez obzira je li drugdje tako
djelovala.).

U zaključku, predlažemo da se splitskoj i cijeloj hrvatskoj javnosti ispričate za teški i potencijalno provokativan propust, i obećate da se tako nešto više ne će dogoditi, a da javnost poštedite objašnjenja koja nemaju veze s tim propustom. Predlažem da se incident tako, mirotvorno i demokratski ispravi, što je svima u interesu, a navlastito u interesu mira i kvalitete življenja u našem gradu.

S poštovanjem,
Petar Škorić, vijećnik u Gradskom vijeću grada Splita i zastupnik u Hrvatskom saboru"
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara