Split će novcima građana spasiti gradsku agenciju, preuzima je HDZ-ovac

Split će novcima građana spasiti gradsku agenciju, preuzima je HDZ-ovac

Foto: Index

SPALATUM DMC, gradska turistička agencija koju je 2014. godine osnovao bivši splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, bila je pred gašenjem, nitko živ nije vidio smisla u postojanju još jedne gradske firme koja, istina, nema previše zaposlenika, ali ni nekog pretjeranog smisla budući da se bavila tek organizacijom Božićnog sajma i prijevoza školaraca na sportska natjecanja. Nova gradska uprava premišljala se što će sa Spalatumom i na koncu odlučila udahnuti mu novi život.

Poslovni uzlet Spalatuma osmislio je gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša. Za početak će Grad Split dokapitalizirati agenciju s više od četiri milijuna kuna, a onda će im dati još isto toliko pozajmice koju će vratiti za godinu dana po kamatnoj stopi povoljnijoj nego da su se zadužili u banci. Sve se to radi jer je gradska uprava odlučila zaposliti Spalatum novom djelatnošću, plažnim biznisom.

Upravo je gradska agencija odabrana da bude provoditelj nabave za nove montažne objekte na Žnjanu. Vrijednost posla je devet milijuna kuna plus PDV. O svemu bi se trebalo glasati sljedeći tjedan na sjednici Gradskog vijeća.

Dogradonačelnik: To nije bačen novac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su iskreno iznenađeni ovom novom poslovnom strategijom. Pitaju se čemu platiti toliko za objekte koji će na Žnjanu biti tek godinu dana dok se prostor trajnije ne uredi kako je zamišljeno. Dogradonačelnik Nino Vela kaže kako će se objekti nakon toga koristiti na drugim plažama i kako u pitanju nije bačen novac.

Postoje i zamjerke na same propozicije nabave koju je raspisala agencija, a ne Grad Split. Rok za dostavu ponuda je bio tek tjedan dana, a s obzirom na to da se traži dosta toga, neki se pitaju kako je uopće bilo moguće u toliko kratkom roku prikupiti sve što je zatraženo. Jedan od uvjeta koji ponuditelji moraju zadovoljiti je i godišnji promet od 50 milijuna kuna.

Novost je i da će uskoro doći do smjene na čelu Spalatuma. Dosadašnjoj direktorici Marini Rančić istječe mandat, a agenciju bi trebao preuzeti Ante Šunjić, predsjednik HDZ-a Bol, inače voditelj poslovnice Hrvatske poštanske banke u Kaštelima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara