HDZ-ovci komentirali uhićenje Brkićevog kuma, Kuščević prozvao Tolušića

HDZ-ovci komentirali uhićenje Brkićevog kuma, Kuščević prozvao Tolušića
Foto: FAH

MINISTAR uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je, komentirajući aferu s lažnim SMS-ovima, da je HDZ stabilan i jedinstven te da u toj aferi ne vidi unutarstranačke sukobe.

Policija je rano jutros u Zagrebu privela Blaža Curića, vozača potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zbog sumnje da je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, a potom je otkriveno i da je Curić kum Milijana Brkića, potpredsjednika sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a.  

"Neću komentirati dok se ne završi istraga, kad postupak uđe u proceduru, onda ćemo moći komentirati", rekao je Kuščević novinarima na Markovu trgu.

Na novinarsko pitanje je li bio upoznat s podatkom da je Curić kum Milijanu Brkiću, ustvrdio je kako nije upoznat s kumskim odnosima, ali i dodao: "Nije dobro da ljudi koji voze najodgovornije ljude u državi imaju eventualni doticaj s time".

O mogućim sankcijama Brkiću rekao je kako ne želi predviđati "ni prekršaje, ni kaznena djela, ni sankcije, pustimo bez panike i politike da institucije obave svoj posao".

Na upit o stabilnosti HDZ-a poručio je: "Ne brinite o stabilnosti HDZ-a, mi smo stabilni i jedinstveni. Pogledajte malo SDP, ili ulogu IDS-a u raspadu Uljanika".

"Ja tu ne prepoznajem unutarstranačke sukobe. Vidjet ćete na prvom glasanju u saboru da saborski zastupnici podržavaju vladu", ustvrdio je Kuščević.

Bačić: Ovo mi je jako zanimljivo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, komentirajući u srijedu aferu SMS i uhićenje Blaža Curića, vozača HDZ-ova Tomislava Tolušića i kuma zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, rekao je kako sve što se događa govori u prilog toga da su pravne institucije neovisne, rade u skladu sa zakonom te da nema nedodirljivih.

„Sve što se događa u ovom trenutku samo govori da su pravne institucije u RH apsolutno neovisne i da imaju otvorene ruke, rade u skladu sa zakonom i nema nedodirljivih, kao i da sve što treba procesuirati treba učiniti neovisno o pravcu u kojem idu istrage i to je jedina istina”, rekao je Bačić novinarima u saboru.

Na novinarsku opasku kako im oporba spočitava da je riječ o unutarstranačkom obračunu Bačić je uzvratio kako „u zadnje vrijeme ne shvaća ozbiljno oporbu” pa im to ne znači puno.

Na upit je li, s obzirom na ono što se događa oko Milijana Brkića, sada upitan tajming vukovarskog prosvjeda, Bačić je podsjetio kako se „Brkić izjasnio o tome nekoliko puta na tijelima stranke i u javnosti” te kako je i ranije jutros rekao da ga ne podržava.

"Hoće li ići, vidjet ćemo, osobno ne podržavam i neću ići. Njegov stav je kao i stav stranke - da razumijemo žrtvu Vukovara i razumijemo gradonačelnika Penavu, ali da taj prosvjed ne bi doprinio bržem rješavanju. Dapače, već sam rekao puno puta da može samo otežati rad pravosudnih institucija jer će nakon toga biti predbacivanja da je riječ o plodu političkog pritiska”, rekao je Bačić.

Jandroković nema nikakve veze s Vargom

Upitan je li Franju Vargu optuženog da je lažirao SMS-ove vidio ikada u stranci, Bačić je uzvratio kako je za njega prvi puta čuo kada se otvorila ta afera. „Ne znam tko je, niti bih ga prepoznao”, poručio je.

Na pitanje o insinuacijama u medijima kako je Varga prilikom uhićenja tražio da se pozove HDZ-ov predsjednik sabora Gordan Jandroković, Bačić je kazao kako je razgovarao s Jandrokovićem te kako ni on nema pojma tko je ta osoba. „Pitanje je kako je on njega spomenuo kad je davao svoju izjavu, nemamo dovoljno informacija. Jandroković nema nikakve veze s Vargom”, poručio je Bačić.

Rekao je da nije znao da su Curić i Brkić kumovi te je to doznao iz medija.

„Maloprije sam doznao da su njih dvojica kumovi. Čuo sam i jutros da je Brkić rekao da pustimo institucije da rade svoj posao i slažem se s time”, rekao je.

Novinare je zanimalo i koliko je za HDZ neugodno da se u aferi spominju Brkić, Tolušićev vozač koji je ujedno Brkićev kum, Jandroković.

„Točno je da je vozač uhićen, da je kum Brkića, nema nikakve veze s Jandrokovićem, a s obzirom na sve i da je situacija neugodna ja sam za to da pričekamo još informacija. Meni je sve to skupa zanimljivo i želim da se to rasvijetli, to je u njihovu interesu, kao i interesu HDZ-a”, rekao je Bačić.

Navode da se radi o obračunu u stranci nazvao je pucnjem u prazno. „To s nama nema nikakve veze, želimo samo da se sve rasvijetli i utvrdi”, kratko je poručio.

Na pitanje o sankcijama koje je spominjao Lovro Kuščević, Bačić je rekao kako ne zna na koga je to mislio Kuščević. „O tome ionako govori Statut stranke - ako se tko ogriješi, postoje sankcije”, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara