Hebrang HDZ-ov predsjednički kandidat?

AKO Ivo Sanader pri izboru predsjedničkog kandidata HDZ-a u obzir uzme naručenu anketu, trenutno najnepopularniji političar Andrija Hebrang mogao bi se naći u izbornoj utrci s aktualnim predsjednikom Stjepanom Meseićem.

Ministar zdravstva Andrija Hebrang nesumnjivo je jedan od najnepopularnijih političara u Hrvatskoj. Antipatije javnosti može "zahvaliti" svojoj intervenciji u Dnevnik HTV-a, aferi "Shimadzu", brojnim smjenama šefova bolnica...

Prema rezultatima naruče ankete koju je proveo GfK, premijer Sanader je kao potencijalni kandidat za predsjedničke izbore dobio daleko najviše glasova, neslužbeno doznaje HTV. Drugi na listi, s mnogo manje glasova, našao se ministar zdravstava Andrije Hebrang. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor zauzela je treće mjesto.

Dobar rejting omraženog Hebranga manje je iznenađujući ako se u obzir uzme činjenica da je od 3200 ispitanika koji su sudjelovali u anketi oko 1000 iz dijaspore.

Premijer Sanader već dulje vrijeme odgađa s objavom imena HDZ-ovog predsjedničkog kandidata. Tijekom ljeta moglo se čuti kako će ime biti obznanjeno u rujnu, a sada je navodno zbog naručene ankete odgođeno za početak listopada. Do predsjedničkih izbora ostao je još samo 91 dan.

Nagađalo se da Sanader namjerno odugovlačio o stranačkom kandidatu, jer je strahovao da će izazvati velike podjele u stranci. Jedan od razloga svakako je činjenica da nitko od kandidata s kojima se do sada kalkuliralo nije dovoljno popularan u usporedbi s Mesićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao potencijalni kandidat, između ostalih, spominjao se ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, no nakon afere Bechtel na njega nitko više na računa. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je u jednom intervjuu rekao da HDZ neće imati stranačkog kandidata, odustao je jer ne želi u bitku koja je unaprijed izgubljena.

Ministar znanosti Dragan Primorac prema nekima je trebao biti HDZ-ov faktor iznenađenja, dok drugi vjeruju da bi on kao stranački kandidat u nezavidnoj situaciji Sanaderu mogao biti slamka spasa. Primorčev loš izborni rezultat HDZ-u bi nanio puno manje štete od bilo kojeg drugog spominjanog kandidata, jer bi se mogli pravdati da je on mlad i nestranački obojen.

Kao HDZ-ovi kandidati spominjali su se akademik Ivo Padovan, dugogodišnji Sanaderov prijatelj arhitekt Jerko Rošin te član francuske akademije Emilio Marin.

U HDZ-u nitko ne želi komentirati rezultate najnovije ankete, koji navodno još nose oznaku tajnosti.

Prema ranije provedenim anketama ministrica Kosor je prolazila puno bolje od  Hebranga, Žužula, Šeksa i drugih HDZ-ovih kandidata. Prema jednom istraživanju agencije Puls od prije mjesec dana bila je popularnija i od samog Sanadera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara