Hebrang kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba?

UZ DOSTA muke oko toga koga postaviti kao kandidata za gradonačelnika Zagreba, Sanader je izgleda našao rješenje i odlučio se za Andriju Hebranga smatrajući kako će upravo on uspjeti "pomutiti" planove Bandiću i Vesni Pusić.

Nakon što je uspio nagovoriti HSLS da razvrgne dogovor o koaliranju koji su šefovi gradskih organizacija HSLS-a, HIP-a i HS-a postigli i uđe u koaliciju u Zagrebu sa HDZ-om i DC-om, Sanader je odlučio da kandidat za gradonačelnika bude potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang koji je prije tri mjeseca, zbog bolesti, podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva, saznaje Globus iz izvora bliskih vrhu HDZ-a.

Iako ga je Sanader pokušao odgovoriti od ostavke, Hebrang je bio odlučan. Ipak, kako to obično s političarima biva, nije u potpunosti nestao sa političke scene i rado je komentirao najvažnija politička zbivanja te promicao Sanaderovu politiku za ubrzani prijam Hrvatske u EU.

Znajući koliko je mjesto gradonačelnika glavnog grada važna stavka u zaokruživanju vlasti stranke u državi, čelnici HDZ-a su dugo razmišljali koga postaviti kao kandidata. Iako su se, kako piše Globus, pojavljivala razna imena poput Marine Matulović-Dropulić, Bože Biskupića pa čak i bogatog mesara Stjepana Fiolića, premijer je znao da u Zagrebu nemaju lokalnog političara koji bi uspješno mogao odgovoriti Bandiću i Vesni Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang, koji slovi kao neformalni vođa desnog krila HDZ-a i čiji su zadnji istupi "umirili" radikalniji dio stranke, tako je istupio u prvi plan kao idealna osoba za mobilizaciju djela raspršenih i pomalo razočaranih radikalnijih birača stranke. Upravo on bi te birače trebao preoteti HSP-u i drugim radikalnim desnim strankama.

Kako je funkcija gradonačelnika u prvom redu upravljačko-poslovna, HDZ neće morati strahovati od primjedbi da favorizira ideološki tvrdi kadar. Prema svemu sudeći, predstojeći lokalni izbori bi mogli biti zanimljivi, a Sanaderu samo ostaje zadaća da bolesnog bivšeg ministra nagovori na predizbornu kampanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara