Hebrang: Nije bilo propusta u liječenju 79-godišnje pacijentice

INSPEKCIJE Ministarstva zdravstva utvrdila je da nije bilo propusta u pružanju pomoći preminuloj 79godišnjoj pacijentici, čiji je suprug optužio liječnike za neodgovornost zbog šestosatnog prevoženja bolesnice između zagrebačkih bolnica, rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang.

"Prema dostupnoj medicinskoj dokumentaciji situacija je bitno drugačija i nalaz zdravstvene inspekcije pokazuje da je to uzoran primjer obrade pacijenta", izjavio je Hebrang Hini.

Zdravstvena inspekcija obavila je 12. siječnja nadzor u Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć Zagreb, Kliničkoj bolnici Dubrava i Kliničkoj bolnici "Merkur" te utvrdila da nije bilo propusta struke u postupku zbrinjavanja pacijentice Marije Ozimec. Pacijentica je umrla uslijed komplikacija nakon operacije, koje su posljedica njezine osnovne teške bolesti tj. dijabetesa.

Na temelju uvida u evidencije poziva za intervencije, te liječničkog izvješća i potvrdnice o prijemu pacijentice, utvrđeno je da je od poziva hitne pomoći do hospitalizacije prošlo sat i 42 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hitna medicinska pomoć zaprimila je poziv 7. prosinca 2003. u 22.08 sati te intervenirala u 22.35 sati. Nakon pregleda i postavljene dijagnoze zbog potrebne hospitalizacije pacijentica je odvezena, sukladno važećim propisima, prema mjestu stanovanja u hitnu službu Kliničke bolnice Dubrava te je tamo obavljen liječnički pregled dežurnog kirurga.

Po obavljenom pregledu kolima Hitne pomoći i temeljem dogovora odgovornih osoba iz KB-a Dubrava i KB-a Merkur preusmjerena je na vaskularnu kirurgiju KB-a Merkur.

U Merkuru je pregledana u 23.50 sati te odlukom liječnika hospitalizirana. Nakon brze obrade i pregleda dežurnog anesteziologa pristupilo se operacijskom zahvatu.

Hebrang ističe kako treba kažnjavati liječnike za njihove propuste, ali isto tako i one koji šire lažne informacije o cijeloj zdravstvenoj službi.

Općinska državna odvjetnica Vesna Abramović izjavila je Hini da je "formiran predmet" o tom slučaju te da će od Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore zatražiti nalaze o slučaju, a potom razgovarati sa suprugom preminule pacijentice kako bi se vidjelo postoji li odgovornost liječnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara