HEP kaže da će do 2050. 70 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora

HEP kaže da će do 2050. 70 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora
Foto: Hina

HEP će do 2050. godine 70 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora, izjavio je predsjednik Uprave te kompanije Frane Barbarić, prilikom potpisivanja sporazuma za projekt sunčane elektrane na Cresu, prvi u planiranom ciklusu razvoja solarnih elektrana i ostalih izvora obnovljive energije.

Sporazum o suradnji na projektu Sunčana elektrana Orlec Trinket na otoku Cresu, osim Barbarića, potpisali su zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i Zdravko Tuba, gvardijan Samostana svetog Frane na Cresu, na čijem zemljištu će se elektrana i graditi. 

Elektrana Orlec Trinket gradit će se na lokaciji površine 17 hektara, a sa snagom od 6,5 megavata bit će najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, 6,5 puta veća od trenutno najveće elektrane takvog tipa. Prosječno će proizvoditi oko 8,5 milijuna kilovatsati godišnje, što odgovara potrošnji oko dvije tisuće kućanstava.

Predsjednik Uprave HEP-a Barbarić istaknuo je da HEP ovime kreće u izgradnju svoje prve neintegrirane sunčane elektrane, a ona će dati svoj doprinos jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma na otocima Cresu i Lošinju jer će električnu energiju najviše proizvoditi kada je najpotrebnije, odnosno u "špici" turističke sezone.

HEP će na Cresu uložiti oko 45 milijuna kuna, a kako je kazao Barbarić, iako elektrana nije u sustavu poticaja, kompanija je pronašla svoju računicu, čime želi biti primjer i drugim potencijalnim investitorima u sunčane elektrane.

Kaže kako je ovo prvi ozbiljni projekt ove vrste

Barbarić je poručio da HEP u ovom trenutku razvija pet do šest vrlo ozbiljnih projekata obnovljivih izvora, a ovaj na Cresu tek je prvi.

"Sunčana elektrana na Cresu naš je tek prvi projekt u sklopu planiranog ciklusa izgradnje sunčanih elektrana, ali i ostalih obnovljivih izvora energije. Razvoj elektrana koje koriste obnovljive izvore dio je naše dugoročne strategije razvoja. Strategija predviđa povećanje udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji HEP-a na 50 posto do 2030., odnosno 70 posto do 2050. godine. Time ćemo odigrati vodeću ulogu u energetskoj tranziciji Hrvatske", istaknuo je Barbarić. 

Nakon ishođenja građevinske dozvole i raspisivanja natječaja za izvođača radova, početkom iduće godine predviđen je početak izgradnje elektrane, a u HEP-u se nadaju da bi 2019. mogla i početi s radom.

Predsjednik Nadzornog odbora HEP-a Goran Granić kazao je da dolazi vrijeme tranzicije u energetici te da će pojmovi "obnovljivi" i "energetska učinkovitost" postati dominantni. Ustvrdio je da će u budućnosti projekte najviše pokretati investitori u sklopu svojih poslovnih interesa, pri čemu će uloga države biti u regulaciji i usmjeravanju procesa, a manje u smislu financijskih poticaja.

"Svi oni koji danas očekuju da će dobiti veliki novac od države neka zaborave na to, to je vrijeme iza nas", poručio je Granić.

Županijske službe Primorsko-goranske županije ishodile su lokacijsku dozvolu i izradile svu popratnu dokumentaciju, a kako je istaknula zamjenica župana Medarić, sukladno razvojnoj strategiji, kojom se potiče korištenje obnovljivih izvora energije, detektirali su 25 projekata od županijskog značenja.

Oni uključuju i šest sunčevih i pet vjetroelektrana, pri čemu elektrana Orlec Trinket predstavlja pilot-projekt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara