hep početkom 2003. kreće u predarbitražni postupak o nek-u?

Odluka slovenskog Ustavnog suda da hrvatskoslovenski sporazum o NE Krško nije u suprotnosti sa slovenskim Ustavom nema za nas nikakvo značenje i dodatno zbunjuje javnost, jer slovenski parlament ni u produženom roku, do kraja ove godine, neće ratificirati taj sporazum što je očito iz najavljenog dnevnog reda dvodnevnog zasjedanja, pa će Hrvatska elektroprivreda kao strani investitor u Sloveniji iza Nove godine krenuti u predarbitražni proces, izjavio je danas za Hinu mr. Kažimir Vrankić, voditelj HEPovog tima za NE Krško.

Ustavni sud Slovenije presudio je jučer da hrvatsko-slovenski sporazum o nuklearci nije u suprotnosti sa slovenskim Ustavom, a čekanje te odluke u Ljubljani se do sada navodilo kao glavni razlog što sporazum nije ratificirao slovenski parlament.

Odluka Ustavnog suda je interna slovenska stvar, to je do sada bilo opravdanje za odgađanje ratifikacije sporazuma sa slovenske strane, ali nakon nje spominjana su i druga ograničenja, kao na primjer raspisivanje slovenskog referenduma, tako da se po svemu sudeći ugovor u slovenskom parlamentu neće ratificirati u dogovorenom roku, komentirao je Vrankić.

Najavljuje da će HEP, kako ne bi došlo do zastare za pokretanje međunarodne arbitraže, odmah iza Nove godine pokrenuti predarbitražni postupak.

Predarbitražni postupak ustvari znači da će HEP slovenskoj strani ponuditi da financijski kompenzira hrvatsku imovinu u nuklearci konfisciranu slovenskom Uredbom iz 1998. godine. Tražit će se pravična financijska naknada koja odgovara zamjenskoj vrijednosti NE Krško u iznosu od 720 milijuna dolara za polovicu hrvatskog vlasništva u nuklearci. Slovenska je strana još ranije iskazala interes za otkup hrvatskog vlasničkog udjela u Krškom i za to nudila 150 milijuna dolara, što se sa hrvatske strane tumači tek ´simboličnim iznosom u novom trgovačkom manevru´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor o Nuklearnoj elektrani Krško potpisan je koncem 2001.

Hrvatski je sabor ugovor ratificirao početkom srpnja ove godine. U zaključku koji je prihvaćen uz taj ugovor ističe se da će, ako se do 1. siječnja 2003. ne steknu uvjeti za stupanje na snagu ugovora, što znači ako se on do tada ne ratificira u slovenskom parlamentu, Sabor razmotriti potrebu za stavljanjem izvan snage zakona kojim je ugovor potvrđen.

Prema tom međudržavnom ugovoru za NE Krško izvršeno je prebijanje međusobnih financijskih potraživanja samo do 1. srpnja ove godine. HEP je iza tog datuma slovenskoj strani fakturirao odštetu u iznosu od 35 milijuna dolara, jer mu Slovenija nije vratila konfisciranu imovinu u ugovorenom roku. Međutim, slovenska strana ne priznaje te fakture, a nastavlja s donošenjem jednostranih mjera kojima ostvaruje svoje interese u NE Krško, ocjenjuje se na hrvatskoj strani. Procjenjuje se da to ukazuje da bi i iza eventualne slovenske ratifikacije ostali problemi koji bi generirali nove krupne nesporazume.

Hrvatskoj elektroprivredi se ne isporučuje električna energija iz Krškog od konca srpnja 1998. kada je slovenska Vlada uredbom NE Krško preoblikovala u javno poduzeće te iskopčala dalekovode prema Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara