HEP zainteresiran za sudjelovanje u gradnji novog bloka nuklearke u Krškom

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA objavila je kako je zainteresirana za sudjelovanje u gradnji drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom, za koji su Slovenci nedavno zatražili energetsku dozvolu od svojeg ministarstva gospodarstva.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, projekt gradnje drugog bloka nuklearke, koji bi funkcionirao neovisno o postojećem, vrijedan je oko pet milijardi eura, no glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić upozorava kako, unatoč interesu koji je hrvatska tvrtka pokazala za projekt, još nema službene ponude sa slovenske strane.

Za razliku od postojećeg bloka, koji ima snagu od 700 megavata, novi bi blok NEK 2 bio više nego dvostruko jači, odnosno snage 1.600 megavata i pripadao bi najsuvremenijoj, takozvanoj trećoj generaciji reaktora.

Slovenija može graditi NEK 2 bez formalne suglasnosti HEP-a

Milišić je naglasio kako bi projekt mogao biti zanimljiv HEP-u, ali da mnogo toga ovisi o "modalitetima suradnje i financijskim okvirima za povrat uloženoga kapitala u taj financijski i tehnološki vrlo zahtjevan projekt".

Gradnja novog bloka mogla bi, prema pisanju Poslovnog dnevnika, početi 2020. godine. Unatoč činjenici da je Hrvatska 50-postotni suvlasnik postojećeg bloka, kako će budući blok raditi neovisno, Slovenija nije dužna tražiti dozvolu za gradnju od HEP-a, ali je, kada nuklearka proradi, prema međunarodnim konvencijama, dužna obavještavati Hrvatsku o prekograničnom utjecaju na okoliš i informirati je u slučaju incidenta.

Direktor slovenske GEN Energije Martin Novšak portalu Business.hr je potvrdio da će HEP biti jednako tretiran budu li donesene potrebne odluke o gradnji elektrane i uključivanju partnera, no i on je rekao da konkretnih razgovora s HEP-om o modalitetima suradnje do sada nije bilo.

GEN Energija i HEP su prošle godine postigli načelnu suglasnost o produljenju radnog vijeka postojeće nuklearke do 2043. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara