HEP-ovac Ivica Martinek jedina je žrtva potresa u Splitu

HEP-ovac Ivica Martinek jedina je žrtva potresa u Splitu

Foto: Index

AFERA o uhljebljivanju u HEP-u jedan je od većih skandala u posljednje vrijeme. Priča o uhljebima u javnom sektoru stara je i prožvakana tema, u konzervativnoj katoličkoj sredini je to nešto poput seksa prije braka. To je, kao, nešto što je zabranjeno, ali svi to rade pod uvjetom da se o tome (puno) ne govori.

A sinoć smo dobili pravi pravcati pornić.

Snimka razgovora u kojoj direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek podređenom govori kako treba zaposliti rođaka predsjednika uprave HEP-a Perice Jukića prvorazredni je skandal. Priča jednostavno ima sve - političke uhljebe na funkcijama, zviždača koji izlazi u javnost, snimku razgovora koji je toliko sirov i dobar da izgleda kao da je namješten. A šlag na tortu je i činjenica da je izigran ratni veteran koji je imao sve potrebne kvalifikacije, ali ne i krvno srodstvo u nekom koljenu s nekom facom iz HEP-a.

Mediji su poludjeli, čitanost je letjela u nebo. Reagirali su i političari, Mostovci i HNS-ovci su se brzo počeli pičkarati u Saboru oko toga tko više uhljebljuje. Je li Mario Marjanović, čovjek koji je portalima ustupio snimke, radio po nečijem nalogu? Koga briga. Neka prozvani HNS-ovci slobodno izvole iznijeti prljavo rublje HDZ-ovaca, Mostovaca ili nekoga trećeg, mi ćemo rado to pratiti po onoj Balaševićevoj "kad zakon metlom zamahne, ili ih pusti da se međusobno tamane". Nama je svejedno.

Umjesto potresa među uhljebima - pravi potres


A onda - potres. Ne, nikakva nova snimka koja će, kako se to kaže u klišeima od naslovima, potresti javnost. Samo potres. Pravi, pravcati potres u Splitu. I to prilično jak.

Poput scene u lošem filmu, svi su se reflektori u jednoj sekundi okrenuli prema Splitu ostavivši uhljebe tamo gdje najviše vole boraviti - u mraku. Priča o uhljebima zbog potresa pala je u drugi plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, život uhljeba zajebana je priča, jedina žrtva potresa ispada nesretni Ivica Martinek. On je jutros zbog, kako je rekao "moralnih razloga", požurio dati ostavku. Kaže Martinek da je to njegova moralna odgovornost. Ako ste se pitali što moralan potez odvaja od nemoralnog, danas nas je naučio Martinek. Razlika je, posve je očito, u upaljenom diktafonu.

Jer da je Martinek zaposlio rođaka predsjednika uprave HEP-a, a da to nitko nije snimio, dostavio medijima i uzbudio javnost, da napisi u medijima nisu digli državu na noge - od zadnjeg komentatora do Dinka Cvitana, da nisu reagirali zastupnici, DORH i Uskok, Martineku nikakvi "moralni razlozi" ne bi padali na pamet niti bi podnosio bilo kakvu ostavku. Na "moralan čin" Martineka je natjerao upaljeni diktafon, ništa drugo.

Neka uhljebi strepe


Martinek je pao svega par sati prije nego će potres zatresti Dalmaciju i pažnju cijele javnosti i medija okrenuti prema Splitu. Da je samo koji sat više Martinek dvojio oko svoje moralnosti, mogao je dočekati potres, gledati kako svi od njega okreću glavu i - preživjeti.

Ovako, ispada da je nesretni HNS-ovac zbog iznenada otkrivenog morala ostao bez dobre pozicije i plaće. Ispada da je Martinek naivno postao žrtva jer nije čekao dovoljno dugo da dođe potres koji će ga spasiti.

Priča o uhljebljivanju u HEP-u jedna je od najvećih afera u zadnje vrijeme, priča je to koja na ovaj ili onaj način utječe na svakoga tko želi pošteno i marljivo u ovoj zemlji živjeti i raditi. I baš zato je ovo tema koju niti jedan ozbiljan mediji ili odgovorni građanin ne bi smio zaboraviti, pa čak ni zbog potresa.

Sigurno je da nikad nećemo očistiti sve uhljebe. Ali, barem možemo postići da do kraja svojih bijednih karijera stalno gledaju iza leđa i sebi postavljaju pitanje: Hoće li me kolega izdati?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara