HES: Odluke o HEP-u s pozicija političke moći

PREDSJEDNIK Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES) Dubravko Čorak kazao je danas na konferenciji za novinare da "Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede (HEP) odluku o podjeli imovine tog poduzeća na manja društva nije mogao donijeti, pa ju je donijela Vlada s pozicija političke moći".

Čorak je ustvrdio da zbog podjele imovine unutar Uprave HEP-a postoje sukobi te da je upitno zna li Uprava što vlasnik, odnosno Vlada planira s tom tvrtkom. Ističe da će "razbijanje" HEP-a na više manjih tvrtaka omogućiti povećanje profita inozemnih tvrtaka te da energetski zakoni iz 2001. nisu primjereni.

Po njegovim riječima, postojeći model opskrbe električnom energijom te krive procjene i odluke Uprave mogle bi početkom zime dovesti do prekida u opskrbi električnom energijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici HES-a na konferenciji su ponovili zahtjeve da se radnicima HEP-a isplati novac na osnovi prava iz kolektivnog ugovora (KU) koji je Vlada otkazala 2000., a trebao je biti na snazi do polovice 2002. Po izračunu HES-a, na osnovi 5228 sudskih tužbi HEP će morati isplatiti oko 53 milijuna kuna, odnosno 10.108 kuna po tužbi. U taj iznos uračunate su zatezne kamate te sudski i odvjetnički troškovi. U pripremi je još oko 4000 tužbi zbog neisplate božićnica što će taj iznos povećati za još oko 40 milijuna kuna.

Po Čorkovim riječima, ukupan trošak HEP-a na osnovi sudskih presuda iznosit će s porezima oko 230 milijuna kuna. To podupire dvama presudama u korist radnika dodavši da ni sljedeće ne mogu biti drukčije.

HES će uputiti poziv Državnom odvjetništvu da utvrdi zakonitost poslovanja HEP-a i odgovornost za troškove od 230 milijuna kuna, kaže Čorak dodavši da su ti troškovi mogli biti manji da je problem riješen socijalnim dijalogom.

Predsjednik Skupštine HES-a Miroslav Matijević dodao je da u dijelovima HEP-a radnici nisu pristali potpisati punomoć za podizanje tužbi te da je upitno zašto to nisu učinili. Kazao je da se pripremaju tužbe za ostvarivanje prava iz otkazanoga kolektivnog ugovora koja nisu obuhvaćena dosadašnjim tužbama, odnosno iz prve polovice 2002.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara