Hewlett Packard kupnjom EDS-a za 13,9 milijardi dolara uzdrmao svog konkurenta IBM

HEWLETT PACKARD, proizvođač osobnih računala,  potvrdio je ono što se neko vrijeme nagađalo, postaje novi vlasnik Electronic Data Systemsa za 13,9 milijardi dolara čime je stvorena prava konkurencija IBM-u.

Dogovor između ove dvije velike kompanije trebao bi biti finaliziran u drugoj polovici tekuće godine nakon što su se upravni odbori obiju strana usuglasili. Očekivanja HP-a o udvostručenju poslovanja na polju pružanja kompjutorskih usluga su opravdana uzmu li se u obzir analize tvrtke za istraživanje tržišta IDC.

Ponuda u visini 13,9 milijardi dolara odgovara iznosu od 25,87 dolara po dionici EDS-a što je "dobar posao", s obzirom da je EDS nedavno bio prisiljen otpustiti velik broj zaposlenika i preseliti svoje poslovanje izvan SAD-a zbog pada prihoda. HP-ov promet od usluga ostvaren u 2007. godini iznosio je 16,6 milijardi dolara dok je zajednički promet HP-a i EDS-a u istoj godini dosegao 38 milijardi, zajedno su imali 210.000 zaposlenih u čak 80 zemalja svijeta.

HP-ovo poslovanje s uslugama ostat će unutar postojeće grupe TSG (Technology Services Group) dok će nakon spajanja s EDS-om oformiti novu grupu "EDS - an HP company" sa sjedištem u trenutnim EDS-ovim uredima na čijem čelu će i dalje biti EDS-ov direktor Ronald Rittenmeyer.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara