"Hezbollahove" rakete dosegle palestinsku Zapadnu obalu

KAKO javljaju izraelski mediji, "Hezbollah" je danas razbio još jedan rekord u dometu svojih projektila, pa je tako nekoliko njih prešlo ne samo izraelsko-libanonsku, nego i granicu između Izraela i palestinskog područja na Zapadnoj obali.

Dijelovi "Hezbollahovog" projektila su tako pronađeni u selu Pcuq u blizini palestinskog grada Jenina. Izrael je na to područje odmah poslao inženjerijske postrojbe koje su ustanovile da je projektil vjerojatno stari sirijski "Model 302". Međutim, i taj model ima vrlo velik domet, pa se pretpostavlja da je ispaljen s položaja oko 100 km sjeverozapadno, u libanonskom gradu Tiru.

Iako su im "Hezbollahovi" projektili ugrozili život, Palestinci su tu vijest dočekali s ogromnim oduševljenjem. Lokalni "Fatahovi" aktivisti činjenicu da "Hezbollah" još uvijek može lansirati dalekometne projektile tumače kao dokaz da je izraelska ofenziva u južnom Libanonu doživjela poraz.

Izraelski komandosi upali su u zoru, u helikopterskom desantu, u bolnicu blizu Baalbeka duboko u sjevernoistočnom Libanonu i uhvatili petoricu navodnih članova Hezbolaha, ali su u intenzivnim zračnim napadima ubili 19 civila, od kojih najmanje sedmero djece, prenose agencije Associated press i France presse.

Bolnica je udaljena stotinjak kilometara od izraelske granice i bio je to najdublji prodor izraelskih vojnika u Libanon od početka sukoba 12. srpnja kada je Hezbolah uhvatio dvojicu izraelskih vojnika, a židovska država odgovorila ofenzivom velikih razmjera.

U znak odmazde za jutrošnju izraelsku akciju Hezbolah je odgovorio masovnim raketiranjem izraelskih ciljeva ispalivši gotovo 300 raketa na Izrael.

Izraelski specijalci, prema nekim izvorima bilo ih je čak 200, izveli su akciju u Baalbeku, uporištu Hezbolaha, očito kako bi uhitili militante koje bi razmjenili za dvojicu svojih vojnika koje je oteo Hezbolah, piše agencija France presse.

Međunarodna zajednica osudila je sukob, prosvjedi su organizirani diljem svijeta, u srijedu je i Vijeće Europe pozvalo na prekid sukoba te Europska komisija, no Izrael uživa potporu Sjedinjenih Država i Velike Britanije koji se suzdržavaju pozvati na trenutačni prekid vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nejedinstvenosti je Vijeće sigurnosti UN-a, u kojem su SAD i Britanija stalne članice, nakon dramatičnog ubojstva šezdesetak libanonskih civila u nedjelju donijelo mlaku, kompromisnu izjavu o potrebi završetka sukoba.

Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je da će se njegova zemlja nastaviti boriti sve do dolaska međunarodnih snaga na jug Libanona, a to bi moglo potrajati do idućeg tjedna, prema nekim procjenama.

O mirovnim snagama za Libanon na konferenciji u četvrtak trebali bi u sjedištu UN-a razgovarati predstavnici zainteresiranih zemalja, prenosi Reuters.

U dosadašnjem sukobu ubijeno je 835 Libanonaca, a na izraelskoj strani više od pedeset osoba, prema dostupnim podacima.

U Libanon je zadnjih dana sa sirijske strane uspjelo ući dvadesetak kamiona humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda, prema predstavniku Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) Laurens Jollesu.

UNHCR je prošlog tjedna zatražio siguran koridor za dostavu pomoći: medicinskog materijala, šatora te pokrivača za gotovo 800.000 ljudi prisiljenih na bijeg zbog sukoba.

Razaranja u tri tjedna izraelskog bombardiranja Libanona počinila su štete od 2,5 milijardi dolara i trebat će najmanje tri godine za obnovu infrastruktare i naselja, službena je procjena predsjednika libanonskog Vijeća za razvoj i obnovu Fadila al-Chalaka, koji je Izrael optužio da na jugu Libanona provodi svoju taktiku "spaljene zemlje".

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara