HFP odlučio PIK-ove "Orahovicu" i "Kutjevo" prodati u dijelovima

UPRAVNI odbor (UO) Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) odlučio je na današnjoj sjednici ponovno raspisati natječaj za prodaju poljoprivrednih kombinata "Kutjeva" i "Orahovice" te da se njihova privatizacija obavi u dijelovima, prodajom nekretnina, a ne kao cjelovitih poduzeća kao što je to do sada pokušavano.

Kako kupce ne zanima "Orahovica" a jedini ponuđač za "Kutjevo" je odustao, UO HFP-a predložit će Vladi da se za te poljoprivredne kombinate u ponovljenu natječaju oglasi prodaja pojedinih nekretnina kao posebnih cjelina.

Naime, početna cijena koju je HFP oglasio za prodaju PIK-a "Orahovice" bila je 30,9 milijuna kuna za 88,69 posto vrijednosti temeljnog kapitala tvrtke, ali na natječaj nije prispjela nijedna ponuda. Na temelju Vladinih zaključka od 14. studenog prošle godine ako se na natječaj nitko ne javi, onda se tvrtka prodaje po nekretninama, tako da se iz dobivene svote najprije namire državni vjerovnici, izneseno je na današnjoj sjednici.

HFP je oglasio prodaju 94,54 posto udjela temeljnog kapitala "Kutjeva", na koju se javila jedino tvrtka "Božjakovina" Envera Moralića i ponudila 61,5 milijuna kuna i ulaganje od 129,5 milijuna kuna, te jamstvo od 1,2 milijuna kuna.

No zbog suda s bivšim vlasnicima odlučeno je da se oko 20 posto dionica ostavi do spora te se išlo na dogovor s Moralićem da mu se proda 76 posto tvrtke. No 10. lipnja "Božjakovina" je uputila dopis HFP-u da odustaje od kupnje oglašena dijela dionica i da traži povrat ponudbenog jamstva.

UO HFP-a danas je do rujna odgodio odluku o splitskoj Željezari, što je predložio ministar gospodarstva i predsjednik Upravnog odbora Ljubo Jurčić, a poduprli su ga i članovi potpredsjednik Vlade Slavko Linić i doministar financija Damir Kuštrak.

Stručne službe Fonda predlagale su UO HFP-a da se toj tvrtki ponovno snizi već dva puta snižena cijena i nakon toga opet objavi oglas o prodaji. Na zadnjem oglasu od 19. prosinca 2002. Željezara je procijenjena na 36,2 milijuna kuna ili na 30 posto nominalne vrijednosti, ali nije bilo kupaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je nedavno za tu tvrtku izdala jamstva od 57 milijuna kuna, a i HBOR bi taj novac trebao prenijeti do kraja ovog tjedna Željezari uz obvezu da počne proizvodnju do kraja mjeseca, kazao je ministar Jurčić, zatraživši da se Željezari pruži priliku da u iduća tri mjeseca pokaže je li sposobna stati na svoje noge.

Nakon toga na temelju rezultata možemo donijeti novu odluku, napomenuo je Jurčić, čiji je prijedlog prihvaćen.

Upravni odbor HFP-a danas je odlučio i da se 27 predstečajnih tvrtaka proda na Zagrebačkoj, a osam na Varaždinskoj burzi kako bi se podmirili kapitalni izdatci.

Također je odobrio pozajmicu za isplatu minimalnih plaća za mjesec travanj od 1,7 milijuna kuna za dio IPK "Osijeka" Ratarstvo i stočarstvo, koje će ta tvrtka vratiti od novca koji dobije za poticaje. Ministar Jurčić je najavio da će se slična pozajmica proširiti i na isplatu minimalnih plaća za svibanj, lipanj i srpanj.

Tekstilna tvrtka "Prvi Maja" u Laslovu bit će prodana zaposlenicima za jednu kunu, koji su se jedini prijavili za kupnju, uz uvjet da podmire državne tražbine od 221 tisuće kuna i da dostave još tri osobne mjenice, svaka na 10 tisuća kuna, kao jamstvo, jedan je od zaključaka koje je prihvatio UO Fonda.

UO HFP je izviješten da je stečajni upravitelj velolučkog brodogradilišta "Greben" uplatio dug Fondu, smanjen za 50 posto obračunanih kamata, koji iznosi 771.552 kune, čime je između HFP-a i brodogradilišta završio postupak nagodbe.

(Hina) nz sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara