HHO iznio imena 83 srpska civila koje je navodno ubila HV tijekom "Bljeska"

HRVATSKI helsinški odbor za ljudska prava (HHO) danas je predstavio izvješće "Vojnoredarstvena akcija Bljesak" u kojemu su navedena imena 83 srpska civila koje su, tvrde u HHOu, ubili pripadnici HV-a tijekom te akcije koja je 1. svibnja 1995. oko 5 sati ujutro započela u zapadnoj Slavoniji.

Izvješće su na konferenciji za novinare predstavili predsjednik i izvršni direktor HHO-a Žarko Puhovski i Ranko Helebrant.

Rekli su da brojka od 83 ubijena civila nije i konačan broj ubijenih Srba, budući da su u izvješću samo višestruko provjeravani podaci.

Prema podacima HHO-a koji su prikupljeni u tri mjeseca krajem 2001. i početkom 2002., 30 je srpskih civila ubijeno u napadima HV-a na izbjegličke kolone koje su se u jutarnjim satima 1. svibnja 1995. povlačile prema Republici Srpskoj. Najviše ih je stradalo u napadu na kolonu kod Novog Varoša, kada su se srpski civili povlačili iza dva tenka srpske vojske, kažu u HHO-u.

No, napomenuo je Puhovski, dio civila iz kolona, koje HHO nije poimenično naveo u izvješću, ubili su srpski vojnici kako bi si olakšali povlačenje u BiH.

U izvješću su navedena imena i prezimena 53 ubijena srpska civila koji su, kažu u HHO-u, želeći dočekati novu hrvatsku vlast, ostali u kućama.

Helebrant je rekao da su njih 22 ubijena u selu Medari, prvom srpskom selu u koje su ušli pripadnici HV-a, oko 6 sati ujutro 1. svibnja. Od 24 osobe koje su ostale u selu preživjele su samo dvije djevojčice i to zato jer ih je, prema svjedočenju, prepoznao jedan hrvatski vojnik i nije dopustio da ih se smakne, rekao je Helebrant.

Ustvrdio je da su hrvatski vojnici sustavno pljačkali srpske kuće, nakon što su njihove ukućane 48 sati, pod izlikom da to čine zbog njihove sigurnosti, držali izvan sela.

Također, kazao je, srpskim civilima nije bilo dopušteno pokapati svoje mrtve, već ih je HV pokopala u grobove od kojih su brojni ostali neobilježeni.

Puhovski tvrdi da je tijekom akcije Bljesak došlo do sustavnog etničkog čišćenja Srba iz zapadne Slavonije, ali smatra da je to bilo dogovoreno između hrvatskog i srpskog vodstva, kao i dijela međunarodne zajednice.

U prilog tvrdnji da je egzodus Srba bio dogovoren, Puhovski je naveo i činjenicu da je povlačenje srpske vojske počelo u isto vrijeme kada i akcija, da iz Republike Srpske prema HV-u nije ispaljen ni jedan metak, da HV nije poduzeo nikakve zaštitne akcije od mogućeg napada s bosanske strane Save. No, zaključio je da je taj dogovor bio pozitivan jer je umanjio broj žrtava.

Puhovski je rekao da je ovo izvješće nastavak onoga o akciji Oluja, istaknuvši da je do kašnjenja izvješća o Bljesku došlo zbog financijskih i organizacijskih razloga, ali i spremnosti SRJ i Republike Srpske na suradnju.

Kritizirao je državna tijela koja HHO-u nisu dostavila ni jedan podatak o civilnim žrtvama Bljeska, niti su od HHO-a tražili bilo kakve podatke, iako su te žrtve bili hrvatski državljani.

"Znači li to da imaju sve podatke ili ih ne zanimaju", upitao je Puhovski.

Na novinarski upit da li se umirovljeni general HV-a Luka Džanko, koji danas počinje razgovore s haškim istražiteljima, spominje kao odgovoran za navodne zločine u zapadnoj Slavoniji, Puhovski je odgovorio da u razgovorima sa svjedocima Džanko nije spominjan kao osoba odgovorna za spomenute događaje.

Napomenuo je da su podaci iz izvješća dostupni svima koji ih žele profesionalno koristiti, pa i Haškom sudu, kako tužiteljstvu tako i obrani.

Helebrant je rekao da se izvješće temelji na izjavama između 500 i 600 svjedoka, da su svi podaci potvrđeni od kako je rekao, dva neovisna izvora, da su članovi HHO-a obišli gotovo sva naselja bivšeg sektora Zapad, kao i da su bili u Republici Srpskoj i Srbiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara