HHO: Zaštitite Dijanu Čuljak zato što je Josipović želio razgovarati sa Šprajcom, a ne s njom!

Tekst: P.V.
Foto: HRT

HRVATSKI helsinški odbor od Programskog vijeća HRT-a zatražilo je da zaštiti urednike i voditelje javne televizije od političkog utjecaja. Razlog ovakvom reagiranju HHO-ovog predsjednika Ivana Zvonimira Čička su nepotvrđene informacije da je Ivo Josipović svoje pojavljivanje u Dnevniku HRT-a dan nakon izborne pobjede uvjetovao zahtjevom da Dnevnik ne vodi Dijana Čuljak Šelebaj.

Ivo Josipović se, podsjećamo, ipak pojavio u Dnevniku i razgovarao s HRT-ovom novinarkom koja se i dalje nalazi pod istragom Uskoka i Državnog odvjetništva zbor prijave za korupciju i sukob interesa. No, Ivan Zvonimir Čičak tvrdi kako je dobio informaciju da je Josipovićev direktor kampanje Mirando Mrsić od Hloverke Novak Srzić tražio da vođenje Dnevnika preuzme Zoran Šprajc.

"Glavna urednica nazvala je tada voditelja dnevnika Zorana Šprajca tražeći da on vodi Dnevnik. Šprajc je to odbio jer je smatrao da bi se time prekršili etički i profesionalni standardi novinarstva. Nakon toga urednica je rekla da će ona osobno voditi dnevnik, na što Dijana Čuljak nije pristala i zaprijetila javnim skandalom, u čemu je imala podršku dijela novinara i urednika informativnog programa. Nakon daljnjih konzultacija urednica je obavijestila voditeljicu Čuljak da Ivo Josipović ipak pristaje na intervju pa je on je održan", tvrdi Čičak koji kaže kako je iste večeri razgovarao s Josipovićem i od njega tražio objašnjenje.

Josipović: Dijana Čuljak je bila savjetnica u Bandićevom stožeru

"Josipović je rekao da se o tome nešto razgovaralo u njegovom stožeru, ali da nitko nije ultimativno tražio da intervju ne vodi Dijana Čuljak. Dodao je kako osobno smatra da bi bilo normalnije  kad bi dnevnik i intervju vodio Šprajc,  budući da raspolažu informacijom o tome da je Dijana Čuljak bila jedna od glavnih savjetnica u Bandićevu stožeru. U utorak prije podne predsjednik HHO–a nazvao je voditeljicu Čuljak i ona  je energično demantirala tu tvrdnju rekavši kako nikada nije bila u Bandićevu stožeru, niti je imala bilo kakve veze s Josipovićevim protukandidatom Bandićem i njegovim stožerom", tvrdi predsjednik HHO-a.

Čičak u svom priopćenju poslanom medijima navodi kako mu je Zoran Šprajc potvrdio da je Hloverka Novak Srzić od njega tražila da vodi Dnevnik umjesto Dijane Čuljak i to na Josipovićev zahtjev. Mrsić je, pak, demantirao da je bilo ikakvih političkih pritisaka na uredništvo HRT-a, a Hloverka se o slučaju nije željela očitovati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara