HIP i Hrvatski demokršćani potpisali sporazum o suradnji

PREDSJEDNIK Hrvatskog istinskog preporoda (HIP) Miroslav Tuđman i predsjednik Hrvatskih demokršćana (HD) Ante Ledić danas su potpisali sporazum o suradnji dviju stranaka.

"HIP i Hrvatski demokršćani dijele zajedničke državotvorne vrijednosti i kršćanske odrednice kao bitni dio nacionalnog identiteta", rekao je Miroslav Tuđman na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma o suradnji u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik".

Naglasio je da je glavni smisao sporazuma organiziranje na programu za izlazak Hrvatske iz socijalne i gospodarske krize. Zbog toga će, kako je rekao, osnovati i Zajedničko vijeće za razvitak Hrvatske s ljudima od intelektualnog i moralnog autoriteta koji nisu nužno stranački vezani.

Miroslav Tuđman je naveo da se HIP zalaže za okrupnjavanje političke scene premda, kako ocjenjuje, oporba danas nije spremna sjesti za zajednički stol. Ustvrdio je i da se koalicije više neće moći stvarati po modelu "socijalističkog saveza" kojeg je uveo Ivica Račan i to tako da po postocima svako sudjeluje u svakom ministarstvu sukladno broju glasova, već tako da partneri i stranke budu odgovorni za određena ministarstva i programe.

"S pravom je trećina birača suzdržanih jer velike stranke razmišljaju o svojim stranačkim interesima i podjeli fotelja, a ne o programu i ljudima koji će Hrvatsku dovesti do sigurnosti i blagostanja", naveo je Tuđman.

Predsjednik Hrvatskih demokršćana Ante Ledić se složio da treba otvoriti novu stranicu na hrvatskoj političkoj sceni i da je za prosperitet Hrvatske najvažnije poticati kriterij sposobnosti umjesto podobnosti kao što je danas slučaj. "Čovjek, rad, obitelj i zajednica konstante su koje su nas uputile jedne na druge i na tim vrijednostima ćemo ustrajati", dodao je Ledić.

Komentirajući aktualnu situaciju vezanu uz mogući rat u Iraku, Tuđman i Ledić su se složili da će to imati dalekosežne posljedice po ukupne odnose u svijetu i napomenuli da su u Hrvatskoj ratne rane još svježe da bi prihvatili ratnu opciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara