HLK poziva liječnike zakupce da ne potpisuju ugovore s HZZO-om za 2003.

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je danas liječnike zakupce da ne potpisuju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) o provođenju primarne zdravstvene zaštite za 2003. godinu jer nisu povećane glavarine.

Zakupnine liječnicima u primarnoj zaštiti povećane su za 510 kuna mjesečno, no unatoč obećanju HZZO nije za toliko povećao glavarine, pa se liječnicima preporučuje da ne potpisuju ugovore dok se ne riješi taj problem, ističe HLK u priopćenju.

HLK podsjeća da se taj problem pokušalo riješiti na sastanku 6. ožujka, no predstavnici Ministarstva zdravstva nisu se pojavili, a predstavnici HZZO-a ustvrdili su da ne mogu povećati glavarine jer to zahtijeva više financijskih sredstava nego što je dozvoljeno Pravilnikom o normativima i standardima za 2003.

Upozorivši da su glavarine manje no što su bile 2002. godine, HLK naglašava da će problem nastojati riješiti u pregovorima s Ministarstvom zdravstva.

Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović, međutim, tvrdi da je povećanje zakupnina već ukalkulirano u glavarine.

´Od početka godine glavarine su liječničkim timovima primarne zaštite povećane sa 750 na 1.250 kuna za troškove zakupnine, što godišnje iznosi 15.000 kuna´, rekla je Đukanović Hini.

Liječnički tim s 1.700 pacijenata prosječno primi od HZZO-a preko 260.000 kuna godišnje za plaće i materijalne troškove, u što su uključene i zakupnine, kaže Đukanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara