HNB bankama plasirala 30 milijuna kuna

HNB bankama plasirala 30 milijuna kuna

Foto: FAH

HRVATSKA narodna banka (HNB) danas je putem obratne repo aukcije bankama plasirala 30 milijuna kuna, isto kao i prošli tjedan, uz nepromijenjenu fiksnu kamatnu stopu od 0,30 posto.

Kako je objavljeno iz središnje banke, na ovotjednu aukciju pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna i sve su prihvaćene.

Datum namire ove aukcije je 13. rujna, a datum reotkupa 20. rujna. Ujedno, u srijedu, 13. rujna, dospijeva 30 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala komercijalnim bankama na prošlotjednoj aukciji, održanoj 4. rujna.

Kamata 0,30 posto

Od početka godine HNB je održala 37 repo aukcija, od čega na njih 16 nije bilo interesa banaka. Od 20 ovogodišnjih obratnih repo aukcija na kojima su banke iskazale interes, iznosi su se kretali od najmanje 30 milijuna kuna, koliko je središnja banka plasirala i danas, do najviše 140 milijuna kuna početkom veljače. Sve su ovogodišnje aukcije bile po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto, što je nepromijenjena stopa već gotovo godinu dana.

S redovitim tjednim obratnim repo aukcijama HNB je započela u rujnu 2015. godine, a tijekom 2016. održane su ukupno 52 aukcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara