HNB odobrila transakciju OTP banke u Hrvatskoj

OTP, najveća mađarska financijska grupacija, objavila je Savjet Hrvatske narodne banke na svojoj sjednici održanoj 9. veljače 2005. godine odobrio OTP-ovu akviziciju većinskog udjela u Novoj banci ", rekao je László Wolf, zamjenik predsjednika Uprave OTP banke.

OTP je 24. studenoga 2004. godine predao obvezujuću ponudu za kupnju paketa dionica u privatnom vlasništvu, odnosno za 95.59 postotni udio u Novoj banci. Vlasnici Nove banke ocijenili su ponudu OTP banke najboljom. Pozitivna ocjena donesena je na temelju realne kupovne cijene, ponude koja je sadržavala sve potrebne uvjete za odvijanje transakcije te na temelju prijedloga kupoprodajnog ugovora. Kupovna cijena od 236 milijuna eura dogovorena je na temelju trenutne i potencijalne poslovne vrijednosti Nove banke te na temelju povoljnih izgleda budućeg rasta financijskog tržišta u Hrvatskoj.

Predstavnici vlasnika Nove banke i OTP-a potpisali su kupoprodajni ugovor 7. prosinca 2004. godine. Nakon što su predani dokumenti potrebni za odobrenje ove transakcije, 31. siječnja 2005. godine tijelo nadležno za nadzor mađarskih financijskih institucija odobrilo je OTP-ovu akviziciju 95.59 postotnog udjela u Novoj banci.

Odobrenje koje je izdao Savjet Hrvatske narodne banke na svojoj sjednici 9. veljače 2005. godine odnosi se na 93. 63 postotni udjel u Novoj banci, tj. paket dionica koji će se izravno prebaciti s dosadašnjeg vlasnika Nove banke na OTP banku. Akvizicija preostalih 1.96 posto odvija se na temelju dogovora s Upravom i u skladu s kupoprodajnim ugovorom, a za nju, u skladu s hrvatskim zakonodavstvom, nije potrebno prethodno odobrenje HNB-a. Prijenos dionica i završetak transakcije očekuju se prije sredine ožujka ove godine.

Na kraju prve polovice 2004. godine, Nova banka je s ukupnom vrijednošću bilance od 1.1 milijarde eura bila sedma banka po veličini na hrvatskom bankarskom tržištu. Banka preko svoje 92 poslovnice, smještene uglavnom u priobalnim regijama, posluje s više od 300.000 klijenta u sektoru građanstva te u sektoru gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva. Najveća snaga Nove banke je poslovanje s građanima: depozitni tržišni udjel iznosi 6,3 posto, a udjel kreditiranja građana 4.3 posto. Na tržištu komercijalnog bankarstva banka ima oko 2,5 postotni udjel na tržištu. Kapital Nove banke 30. lipnja 2004. godine iznosio je gotovo 87 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara