HNB: Povećajte iznos plaćanja bez PIN-a sa 100 na 250 kuna

HNB: Povećajte iznos plaćanja bez PIN-a sa 100 na 250 kuna
Foto: 123rf

KAKO bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom, Hrvatska narodna banka dala je bankama i kartičnim kućama preporuku da povećaju maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez primjene pouzdane autentifikacije klijenta (PIN) sa 100 na 250 kuna, priopćili su iz banke.

Hrvatska narodna banka, uzimajući u obzir preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi s minimiziranjem kretanja i međusobnih kontakata, očekuje od banaka i kartičnih kuća da povećaju maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez primjene pouzdane autentifikacije klijenta (PIN) na 250 kuna.

Koronavirus (COVID-19) se uglavnom prenosi kapljičnim putem i indirektno putem kontaminiranih ruku. Stoga je nužno u što je moguće većoj mjeri suzdržavati se od dodirivanja predmeta i površina izloženih virusu, stoji u priopćenju HNB-a.

S ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom HNB je dao ovu preporuku jer će se navedenim iznosom obuhvatiti velik dio svakodnevnih platnih transakcija naših građana s obzirom na to da prosječna transakcija platnom karticom u Republici Hrvatskoj iznosi oko 225 kuna.

Na razini kartičnog tržišta Republike Hrvatske, pojedinačni iznos beskontaktne elektroničke platne transakcije bez primjene pouzdane autentifikacije klijenta ograničen je sada na 100 kuna, što je znatno manje od propisima maksimalno dopuštenih 50 eura (oko 370 kuna).

Preporučena mjera osobito dolazi do izražaja ako se ima na umu da beskontaktne kartice u Republici Hrvatskoj čine većinu izdanih platnih kartica te su u obavljanju svakodnevnih transakcija iznimno zastupljene uz izuzetno dobru prihvaćenost kod korisnika i uz visoku razinu sigurnosti, kažu iz banke.

HNB očekuje da navedenu preporuku počnu primjenjivati svi dionici što je moguće prije, a zbog složenosti procesa najkasnije do 21. travnja 2020.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara