hnb: stigao dopis trgovačkog suda o provođenju ovrhe nad zagrebačkom bankom

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski potvrdio je da je tijekom dana u HNB stigao dopis Trgovačkog suda u Zagrebu, kojim se omogućuje provođenje ovrhe nad Zagrebačkom bankom, izvijestila je večeras Hrvatska televizija (HTV).

Iznos nešto veći od 165 milijuna kuna od vodeće hrvatske banke u dugogodišnjem sporu potražuje manje poznata tvrtka "Retag".

U dopisu koji je HNB dobio od Trgovačkog suda konstatira se da obveza dužnika, tj. Zagrebačke banke prema Retagu na dan 28. listopada 2003. iznosi 165 milijuna i 200 tisuća kuna. Od HNB-a se u istom dopisu traži da izračuna dodatne kamate od tog datuma do današnjeg dana i pridoda utvrđenom iznosu ovrhe, rekao je guverner HNB-a.

Rohatinski je potvrdio i da će u HNB-u izračunati dodatne kamate te na osnovi dobivenog izračuna provesti ovrhu prema Zagrebačkoj banci, kao dužniku i to prvi sljedeći radni dan, u ponedjeljak, u vrijeme za koje se ocijeni da će najmanje poremetiti redoviti tijek platnog prometa ZABE.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HTV je večeras također izvijestio da je Zagrebačka banka danas poslala dopis u kojom se navodi kako i dalje vjeruju da postoji pravni lijek koji će odgoditi ovrhu, a ako i dođe do naplate navedenog iznosa, kažu, to ni na koji način neće ugroziti likvidnost banke.

Zagrebačka banka u dopisu također tvrdi da će jedina posljedica eventualne provedbe ovrhe biti smanjenje ovogodišnje dobiti dioničara banke od 10 do 20 posto. No, i nakon oporezivanja dobit će biti veća od 700 milijuna kuna. Ako ovrha i bude provedena, Zagrebačka će se banka boriti za povrat novca ili za odgovarajuću naknadu, stoji u dopisu, javio je HTV.

(Hina) dmak sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara