HND osudio napad na urednika Anđelka Ercega

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) danas je najoštrije osudilo brutalni fizički napad bivšeg suca, odvjetnika Predraga Trutina na urednika i vlasnika tjednika Makarska kronika Anđelka Ercega i ocijenilo da je to napad na slobodu mišljenja i izražavanja kao i na neovisnu uređivačku politiku toga tjednika.

Nakon niza pritisaka, a to je osobito izraženo kada su posrijedi lokani mediji, za najnoviji slučaj nasilničkog ponašanja, uz napadače, držimo odgovornima i sve one koji u javnom, odnosno političkom životu, umjesto kulture tolerancije i javnoga dijaloga, stvaraju atmosferu u kojoj nasilje postaje uobičajeno društveno ponašanje, kaže se u današnjem priopćenju HND-a, u kojem se ističe da "suprotno prvim službenim izjavama PU splitsko dalmatinske, napadač nije zadržan u pritvoru, iako je nad njim provedena kriminalistička obrada".

Napad je osudio i HND-ov ogranak u Splitu, koji upozorava javnost i mjerodavne državne institucije na potrebu energičnije zaštite novinarske profesije, odnosno javne riječi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND pruža punu podršku urednicima i novinarima Makarske kronike, od policije i sudova zahtijeva "po tko zna koji put da učinkovito i brzo obave svoj posao", te da uredniku Anđelku Ercegu i novinarima lista pruže učinkovitu zaštitu, stoji u današnjem priopćenju HND-a.

Kako je policija jučer utvrdila, 44-godišnji Trutin ušao je u restaurant i bez riječi počeo udarati Ercega, koji se neuspjelo pokušao obraniti. Zaustavili su ga vlasnik restauranta i konobari, koji su pozvali policiju.

Erceg smatra da je izravan povod napadu tekst u najnovijem broju Makarske kronike u kojemu se Trutina proziva zbog presude u jednom slučaju deložacije, no pretpostavlja se da su ga izazvali i drugi tekstovi u tom listu u kojima se Trutina spominje u negativnu kontekstu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara