HND osudio potez Delegacije EU-a u Hrvatskoj: Novinaru HRT-a stigli prijeteći mailovi

HND osudio potez Delegacije EU-a u Hrvatskoj: Novinaru HRT-a stigli prijeteći mailovi

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

IZVRŠNI ogranak Hrvatskog novinarskog društva pri Hrvatskoj televiziji osudio je grubi pritisak koji je na HRT-ova novinara Gorana Rotima izvršila Delegacija Europske unije u Hrvatskoj i njezin šef, veleposlanik Paul Vandoren.

U svom priopćenju predsjednica Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u Elizabeta Gojan objašnjava kako je novinar Goran Rotim jučer, uz pomoć Delegacije EU-a u Hrvatskoj, zakazao intervju u "Dnevniku Plus" s povjerenikom Europske unije za proširenje i europsko susjedstvo Stefanom Fuleom.

Nije smio postaviti pitanje o fiskalnoj krizi u Grčkoj

"Suprotno uobičajenim pravilima i odnosima koji vrijede između medija i tijela javne vlasti u demokratskim sustavima, iz Delegacije EU unaprijed su zatražena precizna pitanja koja će biti postavljena gospodinu Fuleu. To je učinjeno uz obrazloženje da se mora što bolje pripremiti za razgovor, jer je riječ o njegovom prvom javnom nastupu u RH. Kolega Rotim želio je izbjeći lažni, inscenirani intervju i postupio je profesionalno. Nije dostavio precizna pitanja, već samo razrađeni popis sedam područja koja će biti teme razgovora", stoji u priopćenju HND-a te se dodaje kako je nakon razgovora novinar Rotim iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj dobio prijeteće mailove u kojima mu se prenosi nezadovoljstvo Stefana Fulea zbog načina na koji je intervju vođen.

"Novinara se proziva zato što je postavio više od sedam pitanja, odnosno više pitanja od najavljenih tema razgovora", stoji u priopćenju te se postavlja pitanje može li se očekivati da će Fule o jednoj temi razgovora dobiti samo jedno pitanje. "A kao najveći 'krimen' kolegi se spočitava to što se 'drznuo' postaviti nenajavljeno, ali ipak iznimno važno i aktualno pitanje o fiskalnoj krizi u Grčkoj i njezinom utjecaju na stabilnost eura. Zbog takvog 'neposluha' i nepristajanja na politički diktat, šef Delegacije EU, gospodin Vandoren i neimenovana glasnogovornica gospodina Fulea odlučili su kazniti kolegu Rotima tako što će mu zabraniti ili onemogućiti sve buduće intervjue s visokim europskim dužnosnicima", stoji u priopćenju HND-a te se dodaje kako takav postupak predstavlja snažan politički nasrtaj na neovisnost medija i novinarsku slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šokantan potez"

"Takav potez osobito je šokantan zbog činjenice što su medijske i svekolike druge slobode neki od glavnih temelja na kojima počiva plemenita ideja europskog ujedinjavanja. Posebno zbunjuje to što takvi potezi dolaze iz Delegacije EU u RH, kao institucije koja u hrvatskoj javnosti uživa izniman ugled i značaj. Uz ostalo, upravo i stoga što je u proteklih dva desetljeća dala nemjerljiv doprinos u jačanju medijskih sloboda u našoj zemlji, te svladavanju mukotrpne tranzicije i demokratizacije u Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji", tvrde iz HND-a pri HRT-u te dodaju kako traže od Hrvatske televizije da zaštiti svog novinara i ugled te institucije.

Iz Ogranka traže i zaštitu od Hrvatskog novinarskog društva, a najavljuju da će o tome događaju izvijestiti Europsku i Međunarodnu federaciju novinara te očekuju očitovanje mjerodavnih europskih tijela i institucija. 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara