HND protiv zakona koji bi trebao dovesti do transparenosti vlasnika medija!

Foto: Radio 101

"ODLUKA Vijeća za elektroničke medije da ne odobri prijenos koncesije zagrebačkom Radiju 101 dovodi ovaj kultni radio pred prag likvidacije, a dvadeset i troje zaposlenih novinara koji su posljednjih šest mjeseci radili za minimalnu plaću (a prethodni višemjesečni rad im nije plaćen) u potpuno neizvjesnu situaciju", stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva kojeg potpisuje predsjednik te udruge Zdenko Duka.

Odluka o 101-ci donesena ranije

Podsjetimo kako je Vijeće odbilo prijenos koncesije pravdajući se novom odredbom Zakona o elektroničkim medijima, kojima se zabranjuje prenošenje radijskih i televizijskih koncesija na druge osobe. No, zanimljivo je kako je zahtjev za prijenos koncesije  poslan Vijeću prije nego je na snagu stupio novi zakon.

"Hrvatsko novinarsko društvo smatra da je odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena još ranije i sumnja da vlast ima političkih motiva da zaustavi Radio 101", navodi se u priopćenju HND-a  u kojem se dodaje da bi realizacijom ponude Media servisa od 15,1 milijuna kuna za kupnju Stojedinice bile isplaćene plaće bivših i sadašnjih novinara. Također, podsjeća HND, prema sudskoj odluci bili bi isplaćeni i ostali vjerovnici među kojima bi najviše novca dobila država – više od 9 milijuna kuna.

Zašto bi netko kupio televiziju ako ne može do koncesije?

"Hrvatsko novinarsko društvo traži od svih odgovornih da hitno na zadovoljavajući način razriješe nastalu situaciju. Smatramo da je nova zakonska odredba o zabrani prijenosa radijskih i televizijskih koncesija skroz neodrživa ako se odnosi na svaku kupnju radija ili televizija pa i onu u kojoj se zadržavaju iste programske osnove. Zašto bi bilo tko kupovao i dokapitalizirao televiziju ili radio ako ne može dobiti koncesiju? Radio 101 možda je tek prvi slučaj ali bi ovakva zabrana mogla dovesti do značajnog urušavanja tržišta elektroničkih medija. Društvena šteta bit će ogromna", smatra HND koji od traži od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da protumači odredbu o zabrani prijenosa koncesije u donesenim izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

"Ako je tumačenje takvo da se odnosi na svaku kupoprodaju elektroničkih medija – HND zahtijeva novu hitnu izmjenu tog zakona na rujanskoj sjednici Hrvatskog sabora", zaključuje se na kraju.

Zabranom prijenosa do transprentnosti medija

Valja naglasiti da je sporna odredba zakona donesena na prijedlog Vijeća za nacionalnu sigurnost kada je raspravljano o "crnom kapitalu u medijima". Prvi zaključak VNS-a bio je da se mora stvoriti zakonska osnova koja će spriječiti preprodaju koncesije kod elektroničkih medija. Cilj je da se doznaju pravi, a ne prikriveni vlasnici medija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara