HND: Uprava i glavni urednik se osvećuju Elizabeti Gojan, obustavite progon!

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

"OBUSTAVITE sve postupke protiv Elizabete Gojan", poručio je Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, šefu HRT-ove Uprave Josipu Popovcu i glavnom uredniku HTV-a Bruni Kovačeviću. Duka u svom priopćenju tvrdi da je HND "šokirano najavom stegovnih mjera protiv Gojan".

Gojan je, podsjećamo, odbila napraviti zadnju epizodu emisije "Oko globusa", nakon što je uredništvo HTV-a odlučilo ukinuti njen vanjskopolitički magazin. Uslijedila je prijava Upravi i etičkom povjerenstvu, a iz HND-a su uvjereni da se radi o osveti glavnog urednika i Uprave za rad Elizabete Gojan kao predsjednice Ogranka HND-a na HRT-u.

"U posljednja dva mjeseca Ogranak HND-a na HRT-u bio je iznimno aktivan i zatražio je smjenu glavnog urednika Hrvatske televizije Brune Kovačevića, Uprave HRT-a, Programskog vijeća HRT-a te brzu izmjenu Zakona o HRT-u. Time je Ogranak HTV-a, na čelu s Elizabetom Gojan, legitimno izrazio svoje kritičko stajalište koje nipošto ne smije biti kažnjeno", kaže Duka.

Predsjednik HND-a ističe da su smjene na HRT-u tražile i mnoge građanske udruge koje štite slobodu govora, medijske slobode i ljudska prava.

"Danas je interna optužnica protiv naše kolegice Elizabete Gojan proširena i time da je 'istupala u javnosti i davala izjave medijima bez dopuštenja nadređenog urednika'. Ako čak stavimo po strani da je apsurdno i nedopustivo da se novinarima koji su javni djelatnici, time i javne osobe, ograničava i zabranjuje javni istup, skroz je neobjašnjivo da se to zabranjuje i predsjednici ogranka jedine profesionalne, novinarske udruge", tvrdi Duka.

Hrvatsko novinarsko društvo stoga traži od Uprave HRT-a i glavnog urednika HTV-a da smjesta povuče optužbe protiv Elizabete Gojan i da je pusti da bez takvih i sličnih pritisaka radi svoj posao. O pritiscima i najavi stegovnih mjera protiv Elizabete Gojan bit će obaviještene međunarodne institucije za zaštitu novinarske profesije i novinara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara