HNK u Zagrebu obnavlja predstavu "Daleka zemlja"

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u tijeku je obnova predstave "Daleka zemlja" Arthura Schnitzlera u režiji Joška Juvančića, priopćeno je danas iz HNKa.

Kako je najavljeno, predstave će se održati 8., 10. i 12. lipnja.

Riječ je o predstavi koja je premijerno izvedena 15. lipnja 2001., podsjećaju u HNK-u.

Drame Arthura Schnitzlera (1862.-1931.), bečkog liječnika i jednog od najizvođenijih dramskih pisaca s početka stoljeća, bave se unutrašnjom geografijom prostranstva ljudske duše, što je dalo i naslov ovoj tragikomediji u pet činova.

Što se same radnje tiče, na prvi pogled prilično je uobičajena - niz preljuba i na kraju dvoboj: Fridrich Hofreiter, bogati tvorničar srednjih godina, sam redovito nevjeran suprug, suočava se s mogućnošću nevjere svoje supruge Genije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, prava tema puno je dublja i najjednostavnije se može nazvati patologijom ljubavnih odnosa, te gorkom i ciničnom analizom moralnog licemjerja građanskog društva, stoji u priopćenju.

Upravo je ta drama zaslužna za ponovno učestalo postavljanje Schitzlerovih drama na europske scene i njihovu ozbiljnu recepciju, napominju u HNK-u.

U predstavi "Daleka zemlja" glume: Goran Grgić, Alma Prica, Katija Zubčić, Damir Markovina, Siniša Popović, Branka Cvitković, Nikša Kušelj, Ana Begić, Tomislav Stojković, Barbara Šooš, Franjo Kuhar, Slavko Juraga, Alen Šalinović, Žarko Potočnjak i dr.

Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostimografkinja Diana Kosec-Bourek, a skladatelj Alan Bjelinski.

(Hina) pp/sdju ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara