HNS je rekorder po donacijama, a Škoru donirale tvrtke koje su uzele potpore

HNS je rekorder po donacijama, a Škoru donirale tvrtke koje su uzele potpore
Foto: Index, DIP

M.A.S.H., TVRTKA iz Zagreba za građevinarstvo, trgovinu i usluge, sa 160 tisuća kuna najveći je donator neke političke stranke u dosadašnjem dijelu kampanje. Tvrtka vlasnika Ivana Marinovića donirala je vladajućem HNS-u 160 tisuća kuna. Po najvećim uplatama slijedi Bistra Đurđevac koja je HDZ-ove redovni donator, a sada im je uplatila 150 tisuća kuna.

Svi žele donirati HNS

Najviše donacija za kampanju, a prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, skupio je HNS i to 2,3 milijuna kuna. Najveće iznose uplaćivale su im tvrtke i to Mash sa 160 tisuća kuna, Primovending sa 100 tisuća kuna, Agrostar s 90 tisuća kuna te Maranek, Atriss i Agro Mare s po 50 tisuća kuna. Kako je vidljivo iz poslovne baze, Primovending se bavi očitovanjem brojila električne energije na području Elektre Karlovac, a za sada ne postoje njihovi financijski podaci za 2019. godinu. U 2018. godinu imali su prihoda u visini 274 tisuće kuna, a osnovani su 2014. godine. Tvrtku vode Zorica i Zoran Sedlar.

HNS - donacije by Index.hr on Scribd

Kontroverzni državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir donirao je 30 tisuća kuna, kao i neki drugi viđeniji HNS-ovci od Srećka Ferenčaka, Ivana Vrdoljaka i ostalih. Na listi donatora nema predsjednika te stranke Predraga Štromara.

HDZ skupio 1,7 milijuna kuna

HDZ je skupio 1,7 milijuna kuna, a najviše je novca u HDZ uložila tvrtka Bistra Đurđevac. Tvrtka Agrochem-Maks donirala je 100 tisuća kuna, a oni, baš kao i Bistra, već godinama doniraju HDZ u raznim kampanjama. Na listi se nalazi i tvrtka Vodogradnja Varaždin s uplatom od 30 tisuća kuna, a radi se o tvrtki gdje većinske udjele ima tvrtka Radnik koja, također, već godinama donira HDZ. Među donatorima su i Gordan Grlić-Radman i Željko Reiner s maksimalnim iznosom od 30 tisuća kuna, a koliko mogu uplatiti fizičke osobe.

HDZ - donacije by Index.hr on Scribd

Andrej Plenković uložio je 20 tisuća kuna, Gordan Jandroković uplatio je 16 tisuća kuna, a Josip Đakić, Nina Obuljen Koržinek, Oleg Butković i Ivo Anušić uplatili su po 15 tisuća kuna. Branko Bačić, Marija Vučković, Vesna Bedeković i Nada Murganić uplatili su po 10 tisuća kuna, a Josip Aladrović 7,5 tisuća kuna koliko i Dražen Bošnjaković. Među donatorima je i Tena Mišetić, zamjenica predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića, s 2 tisuće kuna.

Restart sa svega 283 tisuće kuna

Koalicija Restart objavila je kako je do sada skupila iznos od svega 283 tisuće kuna. Najviše je dao Siniša Hajdaš Dončić i to 30 tisuća kuna, a tvrtka Izgradnja Zaprešić uplatila je 20 tisuća kuna. Progeo Rijeka i Kameni zid uplatili su po 15 tisuća kuna. Među donatorima je i bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji je bio osuđen i proveo nešto manje od osam mjeseci u zatvoru. Sabo je "uložio" 11.600 kuna.  

Restart Donacije by Index.hr on Scribd

Nema najavljene Škorine donacije, a donirale ih tvrtke koje su uzimale potpore

Domovinski pokret Miroslava Škore skupio je od donacija 189 tisuća kuna, a najviše je uplatila Ruža Tomašić i to maksimalni iznos od 30 tisuća kuna.

"Miroslav Škoro kao fizička osoba uplatio je donaciju od 30.000 kuna, što je i maksimalni propisani iznos za donacije od strane fizičkih osoba", rekla je prošlog tjedna Marija Čolak, voditeljica odnosa s javnošću Domovinskog pokreta. No, iako su obrađene donacije do 27. lipnja, odnosno subote, Škore nema na listi donatora kampanje.

 

Domovinski pokret donacije by Index.hr on Scribd

Tvrtka Tehnix iskoristila je potporu za očuvanje radnih mjesta za mjesec ožujak i to u iznosu od 39 tisuća kuna, a u travnju 48 tisuća kuna, te ipak donirala Domovinski pokret s 10 tisuća kuna. Potpore su uzeli i tvrtka Master Media te Antenna koje su također donirale Škorinu listu s manjim iznosima.

Bandića nitko ne donira, za sada

SDSS skupio je od donacija 162 tisuće kuna, a riječ je uplati 7 fizičkih osoba po 25 tisuća kuna te jedne od 12.500 kuna. Među donatorima je i Milorad Pupovac. Demokrati okupljeni oko Mirada Mrsića skupili su 121 tisuću kuna. Bračni par Mrsić donirao je po 30 tisuća kuna, a riječ je o donacijama 12 fizičkih osoba. Živi zid skupio je 114 tisuća kuna

Koalicijska lista Možemo skupila je do sada malo više od 65 tisuća kuna, a donatora je čak 143 i sve su fizičke osobe. U većini slučajeva riječ je o malim iznosima donacija od 50 do 500 kuna. Najviše je uplatio Bojan Glavašević i to 10 tisuća kuna.

Koalicijska lista Stranke s Imenom i Prezimenom, Fokus i Pametno skupili su malo više od 48 tisuća kuna, najviše novca uplaćeno je od strane tvrtke Vododer. Most je skupio svega 44 tisuće kuna od čega je najveći iznos uplatila Nedjeljka Sekulić. Zanimljivo je kako stranka Milana Bandića nije prijavila ni jednu donaciju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara