HNS poručio Glogoškom: "Za dom spremni je isto kao nacistički pozdrav Sieg Heil"

HNS poručio Glogoškom: "Za dom spremni je isto kao nacistički pozdrav Sieg Heil"

Foto: Davor Javorović/ Pixsell

UMJESTO s HDZ-om koji sporni natpis s ploče iz Jasenovca uporno ne želi maknuti, HNS se krenuo obračunavati s Đurom Glogoškim. Razlog su jučerašnje prozivke vođe šatoraškog prosvjeda na račun HNS-a.

Glogoški je, podsjetimo, rekao kako očekuje da se Vlada i Sabor očituju o tome dijele li Pupovčev stav o ploči HOS-a u Jasenovcu.

"Očekujemo da se javno očituju je li izjava gospodina Štromara stav cijele Vlade. Ako nije, vjerujemo da znamo kako će postupiti. Nismo primijetili da je Pupovac posjetio obitelj ijednog Srbina koji je poginuo braneći Hrvatsku. On zastupa samo one koji su vršili agresiju", rekao je Glogoški.

"ZDS je isto što i Sieg Heil"

Iz HNS-a su danas odgovorili otvorenim pismom.

"Poštovani gospodine Glogoški,

uz dužno poštovanje prema vama i svim hrvatskim braniteljima koji su zaslužni za stvaranje samostalne hrvatske države imamo potrebu reagirati na vaše izjave, kao stranka čiji članovi su također bili sudionici Domovinskog rata te su i danas pozvani braniti dignitet svoje zemlje.

Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje natpisa „za dom spremni“ na ploči u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku. HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme s kojom uskoro krećemo i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. HNS je postigao dogovor s premijerom Vlade RH i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem te očekujemo da se taj dogovor i poštuje.

HNS cijeni i poštuje svakog hrvatskog branitelja i za HNS su svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje hrvatske države, bez obzira na to u kojoj su se postrojbi borili. Nikada ni jednog hrvatskog branitelja nismo nazvali fašistom te vas molimo da ne izvrćete naše riječi i stavove, dovodivši time u zabludu hrvatsku javnost.

Još jednom podsjećamo da za HNS nije sporan HOS, nego ustaški pozdrav „za dom spremni“ te odajemo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, to smo činili do sada, a to ćemo raditi i ubuduće.

Svakom obrazovanom čovjeku danas je jasno da je pozdrav „za dom spremni“ nastao u vrijeme diktature Ante Pavelića te je jednak nacističkom pozdravu „Sieg Heil“ pod kojim su ubijeni milijuni nedužnih ljudi. Cijeli svijet je osudio taj zločinački režim i fašističke pozdrave, pa tako i mi, tu nema dileme za nikoga.

Stoga ne vidimo zašto smatrate naše inzistiranje za micanjem tog pozdrava s ploče u Jasenovcu opasnim?

Nepošteno je prema poginulim braniteljima koji su dali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku da njihova žrtva bude u sjeni neprihvatljivih ideoloških pokliča i poruka. Domovinski rat se vodio za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i svaka žrtva u toj borbi zaslužuje poštovanje i dignitet, a ne da ju se koristi za ideološka prepucavanja", stoji u pismu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara