HNS predlaže povećanje neoporezivog dijela plaće, umjesto smanjenja PDV-a

KLUB zastupnika HNS-a i PGS-a i Klub Libre uputili su u saborsku proceduru prijedlog zakona o porezu na dohodak za koji drže da bi polučio dvostruko veće efekte na standard građana i za domaće gospodarstvo od HDZova prijedloga smanjenja PDV-a za dva posto.

Umjesto smanjenja PDV-a za dva posto HNS/PGS te Libra predlažu povećanje neoporezivog dijela plaće s 1.500 na 2.000 kuna, čime bi se smanjili bruto troškovi na plaće, a neto plaće uvećale za četiri posto.

Na današnjoj konferenciji za novinare čelnici HNS-a Vesna Pusić i Radimir Čačić istaknuli su da bi se tako za 160 kn povećala prosječna plaća, koja po podacima SSSH iznosi 3.900 kn, i to povećanje trgovci građanima ne bi mogli oduzeti.

Državni proračun ispraznio bi se, po tom prijedlogu, za 1,7 milijardi kuna.

Nasuprot tome, HDZ-ovo smanjenje PDV-a ispraznilo bi proračun za oko tri milijarde kuna, povećalo uvoz, smanjilo konkurentnost domaćeg gospodarstva, dok bi se za građane potrošačka košarica od 5.255 kn umanjila za 86 kuna, bez jamstava da to smanjenje neće završiti u džepovima trgovaca, smatraju u HNS/PGS i Libri.

"HDZ-ov prijedlog da se PDV smanji za dva posto nalik je skoku u bazen s 15-metarske skakaonice, bez da je itko prethodno provjerio ima li vode u bazenu", rekao je potpredsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da HDZ-ova Vlada u prvih 100 dana nema uvid u prihode i rashode, da je državni proračun u izradi, i da je stoga logično da je HDZ-ova Vlada za godinu odgodila najavljeno smanjenje PDV-a.

Čačić je podsjetio da je i bivša Vlada nakon prvih šest mjeseci, kada je pokrenut gospodarski rast, imala na stolu prijedlog smanjenja PDV-a za dva posto, ali se od toga odustalo jer se analizom uvidjelo da bi to donijelo kratkoročne rezultate.

Stoga se bivša Vlada odlučila rasteretiti domaće gospodarstvo za dvije milijarde kuna kroz smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da bi HNS/PGS i Libra, u situaciji kada je na vlasti manjinska Vlada, a i zbog izrečenih argumenata, za ovaj prijedlog mogli u Saboru dobiti podršku SDP-a i HSS-a, te da bi "i odgovorna Vlada to mogla razumjeti".

Librina podrška HNS/PGS-u na ovom zakonskom prijedlogu strateška je, i na liniji nedavne najave HNS-a da će "natječući se kritikom i znanjem" preuzeti vodeću ulogu na političkoj ljevici, potvrdila je Pusić, dodavši da ta suradnja ne znači stranačko ujedinjenje HNS-a i Libre, već suradnju do razine klubova zastupnika.

Klubovi HNS/PGS i Libre uputili su u saborsku proceduru i prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave, a zalažu se za to da država potpuno izlazi iz poreza na dohodak, osim u dijelu fonda izravnanja, koji se ionako odnosi na lokalnu samoupravu.

Na taj bi se način za 180 milijuna kuna povećali izvorni prihodi jedinica lokalne uprave i samouprave što bi povećalo i njihov kreditni rejting.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara