HNS prihvatio izvješće organizatora o slučaju na vukovarskom turniru

SLUČAJ 14-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti, koji se je nedavno dogodio u Vukovaru za vrijeme održavanja pionirskog nogometnog turnira "Memorijala vukovarskih branitelja", našao se na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. .

Slučaj je izbio u javnost nakon što su mediji objavili da 14-godišnjem pioniru "Vukovara91" srpske nacionalnosti organizator nije dopustio nastup na turniru, koji je krajem lipnja održan u Vukovaru. Odmah nakon izbijanja tog slučaja HNS je od Organizacijskog odbora zatražio izvješće o tom događaju.

Na današnjoj konferenciji za novinare u HNS-u istaknuto je kako Organzacijski odbor nije zabranio nastup dječaku. Rečeno je kako je HNK Vukovar 91, čiji je dječak član godinu dana, otvoren za sve koji žele igrati nogomet, te da svi igrači imaju jednak tretman bez obzira na nacionalnost. Savjetnik u HNS Ante Pavlović napomenuo je da u mlađim kategorijama kluba igra desetak dječaka srpske nacionalnosti i da je trener pionirske momčadi kluba također srpske nacionalnosti.

Pavlović je kazao kako je HNS saslušao i prihvatio izvješće koje je podnio predsjednik Organizacijskog odbora turnira Petar Mlinarić, te je odao priznanje brojnim amaterskim djelatnicima koji su uspješno organizirali turnir.

On je istaknuo veliku ulogu nogometa u izgradnji suživota u tom dijelu Hrvatske.

Pojašnjavajući vukovarski slučaj, Pavlović je rekao kako je rukovodstvo HNK Vukovar 91 dobilo zahtjev od udruga proizašlih iz Domovinskog rata da na ceremoniji otvaranja turnira, prilikom intoniranja državne himne i podizanja zastave, budu samo djeca branitelja i onih koji su stradali u ratu. Klub je, rečeno je, uvažio ovaj zahtjev, želeći zaštititi dječaka.

S obzirom na zahtjev udruga, područni instruktor HNS-a Ivica Grnja zamolio je da se dječaka prebaci u selekciju Vukovarsko-srijemske županije i on je nastupio u revijalnoj utakmici između te selekcije i Radničkog iz Vukovara, koja je odigrana prije finala turnira, izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora i vukovarski dogradonačelnik Petar Mlinarić. Napomenuo je da nitko nije imao ništa protiv da on nastupi za Vukovar.

"Da dječak nije nastupio, onda bi mogli reći da je prema njemu izvršena nepravda. No, on je igrao, a i dalje redovno trenira", istaknuo je Mlinarić, dodavši kako ga nitko iz međunarodnih organizacija koje djeluju Hrvatskoj nije kontaktirao u vezi tog slučaja.

U izvješću Organizacijskog odbora navodi se kako je turnir opravdao ciljeve zbog kojih je osnovan, te da je uspjeh u njegovoj organizaciji pokazao da će iduće godine broj sudionika biti veći i da će turnir postati međunarodni, odnosno da će na njemu sudjelovati i klubovi koje su osnovali Hrvati iz dijaspore.

U izvješću se navodi i da otvorenost turnira za sve igrače potvrđuje činjenica da su u momčadi HNK Radnički bila prijavljena dva igrača srpske nacionalnosti, a radi se o klubu čijih je 25 članova poginulo u Domovinskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara