HNS prvi objavio donatore; 35 tvrtki doniralo 1,6 milijuna kuna

HNS je prvi od stranaka obavijestila javnost o broju svojih donatora i iznosu koji su primili ovim putem. Ukupni iznos koji je HNS prikupio donacijom od pravnih i fizičkih osoba iznosi 1.7 milijuna kuna. Pravne osobe su donirale 1,6 milijuna kuna, a građani 110.600 kuna. Na donatorskom popisu je 35 poduzeća i 16 fizičkih osoba, a najveća je donacija 300 tisuća kuna, dok najmanja iznosi 500 kuna.

Među tvrtkama se nalaze Viadukt, SN Holding, nekadašnje Čačićeve tvrtke Coning (80.000 kuna) i Coneco (60.000 kuna) s kojih je on prenio vlasništvo na odvjetnički ured. Najviši iznos od po 300.00 kuna dale su tvrtke In Vozila d.o.o i M.T.T. d.o.o.  Među 35 pravnih donatora uglavnom se nalaze građevinske tvrtke. Naravno, tu je i VIP koji je svim parlamentarnim strankama uoči početka kampanje donirao po 200 tisuća kuna. Jedino je HSP odbio primiti tu donaciju.

Od fizičkih osoba najveći iznos, 20.000 kuna, je donirala Radmila Ramuščak, članica predsjedništva Gradskog odbora zagrebačkog HNS-a. No, ona nije jedina članica HNS-a koja je donirala vlastitoj stranci jer se među donatorima našla i Alenka Košiša Čičin Šain sa 12.300 kuna.

Na kampanju će potrošiti najavljenih 8,9 milijuna kuna

Jučer su Transparency International i GONG prozvali stranke jer niti jedna stranka nije prijavila svoj popis donatora, što su trebale učiniti do ponedjeljka. Tako je HNS današnjim objavljivanjem ovog popisa prvi koji je to učinio, a SDP je to isto najavio za petak.
 
HNS u svom priopćenju kaže da će potrošiti za predizbornu kampanju onoliko koliko su i najavili, 8.980.000 kuna. Na oglašavanje u medijima će ukupno potrošiti 5.180.000 kuna, te na troškove tiska, promotivnih materijala, organizacije, skupova i putovanja još 3.800.000 kuna.

Prije je HNS još bio objavio da su podigli dva kredita u ukupnom iznosu od 6,5 milijuna kuna, te da im uz godišnji prihod iz državnog proračuna od 3.5 milijuna kuna i jednaki iznos iz proračuna  za izbornu kampanju prihodi iznose 15.3 milijuna kuna.

"HDZ nikada neće objaviti popis donatora jer bi rasvjetlio sve zataškane afere u posljednjih četiri godine"

Stranka Vesne Pusić smatra da je nužno limitirati ukupni iznos koji stranke smiju potrošiti u promidžbi jer, kako kažu, upravo ova na ovoj kampanji je vidljivo nepotrebno i netransparentno trošenje novca u Hrvatskoj, a kod HDZ-a i u BiH.

U HNS-u po svojem iskustvu procjenjuju da je za kampanju HDZ-a, koji je zakupio najviše medijskog prostora, potrošeno najmanje 50.000.000 kuna. Kažu da ova brojka nije rezultat političkog rivalstva, nego "matematike iz četvrtog razreda osnovne škole".

"Narodnjaci" smatraju da HDZ neće nikada javnosti predočiti stvarne troškove svoje kampanje a još manje donatore, jer bi taj popis pomogao u rasvjetljavanju svih zataškanih i zaboravljenih afera u protekle četiri godine. HNS-ovci kažu da to nije interes HDZ-a, pa će se slijediti praksu da ono što nije dobro za HDZ nije dobro ni za javnost.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara