UHLJEBISTAN

HNS-ov ministar zapošljava četiri skupa savjetnika. Iskustvo - nepotrebno

HNS-ov ministar zapošljava četiri skupa savjetnika. Iskustvo - nepotrebno
Foto: Pixsell/Marko Lukunić

PREDRAG ŠTROMAR, potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, raspisao je nedavno natječaj za zapošljavanje čak četiri savjetnika u svom kabinetu.

Dosad nije imao nijednog savjetnika, sad ih zapošljava četiri

Jedan savjetnik imat će neto plaću oko 8 tisuća kuna, trojica plaću veću od 9600 kuna, a radit će isti posao. Nitko od njih ne treba nikakvo prijašnje radno iskustvo, a iz kabineta ministra Štromara kažu nam kako do sada ministar nije imao ni jednog savjetnika pa je valjda red da ih i dobije.

No, krenimo redom.

Isti poslovi, ista zaduženja, isti uvjeti, a plaća - različita

Ministarstvo graditeljstva, koje vodi HNS-ov ministar Štromar, raspisalo je nedavno natječaj za administrativnog asistenta koji mora samo imati završeni preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij u trajanju od najmanje 3 godine. Ne treba imati iskustvo, a ni posebne vještine. Ne traži se ni određeni studij.

Koeficijent na plaću je 2,134, što znači da bruto plaća iznosi preko 12 tisuća kuna, i to ako zaposlenik nema nikakav staž ni dodatke. Na takvu bruto plaću neto plaća iznosi oko 8 tisuća kuna. Osoba koja se zaposli ima pravo na povratak na rad kod poslodavca kod kojeg je osoba bila zaposlena na neodređeno, kao i ostala prava iz radnog odnosa.

Bavit će se i "suradnjom s medijima"

"Sukladno Zakonu o sustavu državne uprave (NN 66/19), članak 47., u kabinetu ministra na radnom mjestu administrativnog asistenta može biti samo jedan izvršitelj. Sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, poslovi navedenog radnog mjesta su poslovi podrške ministru u provedbi utvrđene politike Vlade – poslovi se odnose na savjetovanje, pripremne radnje u vezi sa strateškim planiranjem, suradnju s medijima te pružanje pomoći za obavljanje navedenih poslova", kažu nam iz Štromarova Ministarstva.  

Za iste poslove Štromar će zaposliti još tri "posebna savjetnika" koji će raditi sve isto i imati iste ovlasti kao i taj jedan "administrativni tajnik", ali s punom većom plaćom. Posebni savjetnici imaju veći koeficijent, odnosno 2,619, što znači da bi najmanja bruto plaća mogla biti 14.917,48 kuna, odnosno malo više od 9600 kuna mjesečno neto.

Od tih savjetnika se također ne traži nikakvo iskustvo, a natječaji su gotovo isti.

Za ovakvo zapošljavanje možemo zahvaliti smijenjenom Lovri Kuščeviću

"Sukladno Zakonu o sustavu državne uprave (NN 66/19), članak 47., u kabinetu ministra na radnom mjestu posebnog savjetnika  može biti 3 izvršitelja. Sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, poslovi navedenog radnog mjesta su poslovi podrške ministru u provedbi utvrđene politike Vlade – poslovi se odnose na savjetovanje, pripremne radnje u vezi sa strateškim planiranjem, suradnju s medijima te pružanje pomoći za obavljanje navedenih poslova", kažu iz Štromarova Ministarstva, što je istovjetno i onom što će raditi administrativni tajnik.

S obzirom na to da administrativni tajnik i posebni savjetnik rade isti posao s različitim plaćama, zanimalo nas je koja je zapravo razlika.

"Za posebnog savjetnika uvjet završen diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, a za administrativnog asistenta u kabinetu ministra uvjet je završen preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij u trajanju od najmanje tri godine", kažu nam iz Ministarstva navodeći jednu razliku između savjetnika i tajnika.

Zakonsko uporište u ovakvom zapošljavanju Štromar je našao u zakonu koji je progurao bivši ministar Lovro Kuščević. Naime, riječ je o Zakonu o sustavu državne uprave koji je usvojen u srpnju i kojim je vraćen sustav zapošljavanja u ministarstvima kakav je bio u vrijeme Zorana Milanovića.

Zapošljavanja po političkoj liniji

Tzv. revolving door zapošljavanje u Kukuriku vladi podrazumijevalo je da su ministri bez javnog natječaja mogli zapošljavati, odnosno dovoditi najbliže suradnike koji bi na kraju mandata odlazili zajedno s njima. No Ustavni sud taj je sustav srušio.

HDZ, koji je bio protiv tog sustava, sada ga je vratio, uz malu razliku. Raspisuje se natječaj, što je bila i glavna zamjerka Ustavnog suda. Odluku o najboljem kandidatu donosi ministar.

Iako se radi o gotovo istom sustavu, odnosno zapošljavanju po političkim preferencijama, osim natječaja razlika je i što se na nove zaposlene po ministarstvima ne primjenjuje Zakon o državnim službenicima, već Zakon o radu, što znači da će oni biti radnici s ugovorom na određeno vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara