HNS-ovci su danas prosvjedovali sami protiv sebe

HNS-ovci su danas prosvjedovali sami protiv sebe

Foto: Facebook

DANAS je u Zagrebu održan prosvjed pod nazivom "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije". Na njemu su od vlade i sabora tražili da ratificiraju Istanbulsku konvenciju kao okvir za poboljšanje statusa žena i alat za efikasniju zaštitu žena i djevojčica.

HNS protiv HNS-a

Međutim, na prosvjedu je bila i Marija Puh, članica HNS-a i zastupnica HNS u Hrvatskom saboru. Inače, HNS je dio vladajuće koalicije koja još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju. Dakle, HNS-ova zastupnica Marija Puh danas je na Cvjetnom trgu prosvjedovala protiv vlade koju podržava. Odnosno, prosvjedovala je protiv vlade kojoj je i sama pridruženi, koalicijski član. Praktički, HNS je prosvjedovao protiv samog sebe.

HNS se poslanstvom Marije Puh pohvalio i objavom na Facebook stranici.

"Bili smo na prosvjedu za ratifikaciju Istanbulske konvencije", napisali su, uz dodani nasmijani emotikon.


"Sluškinje ustaju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedom "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" koji su organizirale brojne organizacije civilnog društva, aktivistice i brojni građani koji su se pridružili borbi za ratifikaciju Konvencije, obilježava se ovogodišnji globalni događaj "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama".

Ove godine za prosvjed je odabrana simbolika distopijske knjige i popularne serije "Sluškinjina priča" da bi se, kako su istaknuli organizatori, "predočio smjer u koji nas guraju ultrakonzervativne interesne grupe koje već nekoliko godina rade na ukidanju mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava".

Prosvjed je počeo u podne, a dolazak sluškinja odjevenih u crvene plašteve i bijela pokrivala za glavu kakve nose likovi iz romana Margaret Atwood, popraćen je glasnim bubnjanjem.

Priče zlostavljanih žena čitale Maja Sever, Jadranka Kosor, Daniela Trbović...


Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjedu su aktivistice  pročitale sedam priča žena koje su preživjele nasilje te dijelove Istanbulske konvencije. Čitale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, bivša premijerka Jadranka Kosor, novinarka Maja Sever, tv voditeljica Daniela Trbović, glumica Judita Franković, Sandra Benčić i Gordan Bosanac iz nevladinih udruga.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara