HNV BiH TRAŽI EUROPSKO UMJESTO DAYTONSKOG UREĐENJA

Sabor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine ponovo će zasjedati u proljeće kako bi zatražio promjene unutarnjeg ustroja te zemlje, najavili su u petak u Sarajevu članovi Upravnog odbora HNVa.

Na konferenciji za novinstvo organiziranoj u povodu desete obljetnice utemeljenja i rada HNV-a njegov sadašnji predsjednik fra Luka Markešić je izjavio kako sada slijede aktivnosti čiji je cilj "transformirati BiH iz daytonske u europsku".

Markešić je objasnio kako se očekuje da predstojeći sabor HNV-a zatraži i potakne uspostavu novog ustroja BiH temeljenog na načelima regionalizacije i federalizacije.

"Mi želimo urediti ovu državu tako da se trajno eliminira mogućnost novih sukoba", kazao je Markešić istaknuvši kako takvu zamisao u cijelosti podupiru brojne druge institucije i organizacije civilnog društva u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sabor Hrvata iz veljače 1994. godine u tada opkoljenom Sarajevu izloženom stalnim napadima srpskih snaga okupio je oko 400 istaknutih predstavnika hrvatskog naroda u BiH. Prvi put od 1992. godine na jednom su se mjestu našli hrvatski dužnosnici izabrani 1990. godine, predstavnici gotovo svih hrvatskih političkih stranaka, HVO-a, Katoličke crkve, "Napretka" te drugih hrvatskih udruga. Na tom je skupu potvrđeno opredjeljenje hrvatskog naroda za očuvanje države BiH te za njezino uređenje na demokratskim načelima.

Ivo Komšić, koji je nakon ovog sabora izabran za prvog predsjednika HNV-a, podsjetio je u petak u Sarajevu kako je to najveće ratno okupljanje predstavnika hrvatskog naroda u BiH još prije deset godina ponudilo rješenje kantonizirane i decentralizirane države što ga danas zagovaraju i brojne druge utjecajne političke osobe.

Kraj rata, po Komšićevu sudu, nametnuo je mirovni sporazum koji također može biti poguban po budućnost BiH pa će HNV stoga odlučno tražiti napuštanje tog koncepta.

(Hina) xrm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara