Hoće li BiH biti zamrznut status u Vijeću Europe?

Hoće li BiH biti zamrznut status u Vijeću Europe?
Foto: EPA

BOSNI i Hercegovini prijeti suspenzija sudjelovanja u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (VE) ako do početka sljedećeg tjedna ne odredi novi sastav izaslanstva, što nije u stanju napraviti skoro osam mjeseci od održanih izbora.  

Kako je danas priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, iz Parlamentarne skupštine VE upozorili su da je 24. lipnja posljednji rok za dostavljanje popisa parlamentarnog izaslanstva BiH za sudjelovanje u radu njihova najvišeg tijela.

"Ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja prigoda, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica VE, koja neće sudjelovati u njezinom parlamentarnom radu", navodi se u priopćenju iz MVP-a BiH. Pojasnili su kako će to biti "još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni koja će imati negativne posljedice za europski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidacijskom statusu".

Vlast na razini BiH je u potpunoj blokadi

Iz MVP-a BiH navode kako je Parlamentarna skupština BiH jedina nadležna za izbor izaslanstva za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe te da BiH neće biti u stanju sudjelovati u donošenju važnih odluka, kao što je izbor novog glavnog tajnika VE i sudaca Europskog suda za ljudska prava. Iz MVP-a su pozvali Parlamentarnu skupštinu BiH da imenuje izaslanstvo kako bi se izbjegle posljedice za ovu državu.

Vlast na razini BiH je u potpunoj blokadi. Osam mjeseci nakon održanih općih izbora nisu uspostavljena sva parlamentarna tijela niti je imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH. Bošnjačke stranke koje predvodi SDA Bakira Izetbegovića inzistiraju na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om, dok se tome protive srpske stranke predvođene SNSD-om Milorada Dodika.

Na žurnu uspostavu vlasti u BiH pozvali su jučer iz Vijeća za provedbu mira (PIC), a kao uvjet za nastavak procesa približavanja Europskoj uniji to je navedeno u mišljenju Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara