Hoće li dućani i šoping centri raditi već ove nedjelje? Provjerili smo

Hoće li dućani i šoping centri raditi već ove nedjelje? Provjerili smo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

VIŠE nema zabrane rada nedjeljom. 

Odluku su jučer ukinuli oni koji su je i donijeli - Nacionalni stožer civilne zaštite. Podsjetimo da je zabrana rada nedjeljom na snazi od 24. travnja, a Stožer ju je pravdao epidemiološkim razlozima, točnije smanjenjem mobilnosti građana jedan dan u tjednu. Odluka je donesena nakon što su se trgovine vratile na staro radno vrijeme, nakon više od mjesec dana skraćenog rada.

No odmah nakon što je odluka o zabrani rada nedjeljom donesena, u javnosti su se pojavile sumnje u epidemiološke razloge koje je kao razlog za zabranu navodio Stožer, a kritike su počele stizati i od trgovaca. 

Jučer je Stožer iz svoje odluke od 24. travnja izbrisao riječ "nedjelja", ali zanimljivo, ostavio je zabranu rada blagdanima i praznicima. To znači da trgovine, po sili odluke Stožera, neće moći raditi ove subote kada pada Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada od ove godine prebacila na 30. svibnja. Stožer epidemiološke razloge za ostavljanje zabrane rada praznicima nije naveo. No što će biti s nedjeljom?

Sindikalist Mladen Novosel iz SSSH-a jutros je zaprijetio kaznama onim poslodavcima koji otvore trgovine već ove nedjelje. "Ako se poštuje Zakon o radu, ovaj vikend ne bi trebali raditi jer se raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama", poručio je Novosel. Ministar rada Josip Aladrović, međutim, kasnije je kazao kako ne bi govorio o sankcijama te da je potrebna fleksibilnost kako bi se što brže omogućio povratak gospodarske aktivnosti. 

Hoće li onda trgovine i šoping centri raditi već ove nedjelje? S ovim pitanjem smo se obratili najvećim trgovačkim centrima u zemlji. Značajan broj trgovačkih centara i trgovina još se nije oglasio s novim informacijama o radnom vremenu. No većina onih koji jesu u nedjelju će raditi. 

Otvoreni Arena Centar, Emmezeta, Westgate, Supernova, City center one

„Radno vrijeme Arena Centra i Arena Parka ćemo, kao i uvijek, uskladiti sa svim propisima Nacionalnog stožera. Budući da je Stožer ukinuo odluku kojom se branio rad nedjeljom, no na snazi je ostala odluka kojom se brani rad praznicima, trgovine Arena Centra će na Dan državnosti, u subotu 30.5., biti zatvorene, dok će u nedjelju, 31.5. raditi sve trgovine Arena Centra. Ugostiteljski objekti rade sukladno odluci Stožera. Detaljno radno vrijeme svih objekata centra, kao i obično, možete provjeriti na web stranicama Arena Centra", poručili su u odgovoru Indexu iz Arena Centra dodajući kako u nedjelju rade od 9 do 21 sat, a trgovine će od 14:00 do 15:00 sati imati pauzu za dezinfekciju. 

I iz Westgatea su nam potvrdili da će se trgovine u njihovom centru otvoriti već ove nedjelje. Taj će centar raditi od 11 do 21 sat bez pauze, a otvaraju se sve trgovine i svi ugostiteljski i zabavni objekti. Pojedine trgovine ili uslužni objekti rade i dulje, no s pauzom za dezinfekciju.

"Iako je odluka, kao i mnoge druge za vrijeme ove krize, objavljena prekasno - mi ćemo se u ovo kratko vrijeme s našim zakupcima organizirati za neometan rad, a sve kako bismo bili na raspolaganju našim kupcima i posjetiteljima", poručili su iz Westgatea. Dodali su da u subotu, na praznik, trgovine neće raditi ali hoće sadržaji kojima se odlukom Stožera ne zabranjuje rad.

Ove nedjelje radi i Emmezeta. 

"Emmezeta će postupiti po trenutno važećim pravilima, centri neće biti otvoreni 30.5.2020. ali će biti otvoreni 31.5.2020", odgovorili su nam iz tog trgovačkog lanca. Emmezeta u nedjelju radi od 10 do 20 sati. 

City center one trgovački centri na svojim su stranicama objavili da će većina trgovina raditi od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 21 sat iz čega se može pretpostaviti kako će trgovine biti otvorene već ove nedjelje, no to nije specificirano. U subotu na praznik centri neće raditi. 

Iz lanca trgovačkih centara Supernova na svojim su stranicama objavili kako se radno vrijeme odvija od ponedjeljka do nedjelje pa se može zaključiti kako već ove nedjelje njihovi centri rade, no ni ovdje to nije sasvim precizirano. Supernova centri, prema onome što je navedeno na njihovim stranicama, rade od 9 do 21 sat s pauzom za dezinfekciju od 14 do 15 sati.

Otvoren i Lidl

Svoje će trgovine već ove nedjelje otvoriti i Lidl. 

"Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, sve naše trgovine ponovno su otvorene nedjeljom i radit će prema uobičajenom radnom vremenu. Svakoga dana između 13:30 i 14:30 sati sve će naše trgovine biti zatvorene kako ne bi došlo do preklapanja radnika iz dvije smjene te kako bi se trgovina još jednom temeljito dezinficirala. Također, Lidl trgovine neće raditi blagdanom i praznikom", naveli su na svojim stranicama iz Lidla. 

Lidlove trgovine radit će po uobičajenom radnom vremenu, s pauzom za dezinfekciju od 13:30 do 14:30 sati.

Kaufland i Pevex, međutim, ove nedjelje neće raditi. 

Kaufland i Pevex ove nedjelje ne rade

"Iako je donesena odluku o otvaranju trgovina nedjeljom već ovog vikenda, trgovački lanac Kaufland odlučio je još ove nedjelje ostati zatvoren kako bi zaposlenicima dao priliku da se priviknu na novu situaciju", stoji u priopćenju Kauflanda.

Sličnu su poruku poslali iz Pevexa. 

"Prema odluci Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja zaraze praznici u Republici Hrvatskoj su još uvijek neradni tako da povodom Dana državnosti, 30. svibnja 2020. godine (u subotu), prvi hrvatski trgovački lanac Pevex neće raditi. Iako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ukinuo mjeru neradne nedjelje Uprava Pevexa je odlučila da njezini trgovački centri neće raditi niti idućeg dana 31. svibnja 2020. godine (u nedjelju)", poručili su iz Pevexa. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara