Hoće li EU odgoditi Brexit?

Hoće li EU odgoditi Brexit?
Foto: EPA

EUROPSKA unija pričekat će još neko vrijeme prije nego odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su europski diplomati nakon kratkog sastanka.

Podijeljeni britanski parlament odbio je glasati o novom Johnsonovom dogovoru o razdruživanju od EU-a zbog čega je on morao zatražiti treću odgodu Brexita, koji je predviđen za 31. listopada.

Na sastanku veleposlanika EU-a diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Europskom parlamentu koji ga treba odobriti, a koji zasjeda u Strasbourgu idući tjedan.

"Očekujemo više jasnoće pred kraj tjedna, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu", rekao je visoki diplomat Unije.

Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: "Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo."

Johnson pisao Tusku

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da je dobio zahtjev za odgodom Brexita i da će se sada konzultirati s vladama država članica kako na njega odgovoriti.

Johnson je zatražio odgodu jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to osobno ne želi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara